© BSIP / Reporters

Waarom is kinderen slaan (nog) niet verboden in België? "Sommige partijen zoeken excuses"

"Het moet wettelijk verboden zijn voor ouders om hun kinderen te slaan", zo gaat een van de stellingen in de Stemtest van VRT NWS. Op Vlaams Belang na gaan alle Vlaamse partijen akkoord met zo'n verbod. Waarom bleef een wetsvoorstel van 3 jaar geleden dan zonder gevolg?

België is al verschillende keren op de vingers getikt omdat het niet verboden is voor ouders om hun kinderen te slaan. De Raad van Europa voert al geruime tijd campagne om een totaalverbod overal in te voeren. Enkel Italië, het Verenigd Koninkrijk, Tsjechië en België hebben zo'n verbod nog niet. Oud-kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen pleitte herhaaldelijk voor een wetswijziging. 

Drie jaar geleden diende Kamerlid Sonja Becq (CD&V) een wetsvoorstel voor een verbod in, maar ze haalde het niet. "Ik heb alles geprobeerd, maar het is me niet gelukt", zegt ze in "De wereld vandaag". "Enerzijds zegt men dat er een wettelijk verbod moet komen om kinderen te slaan. Anderzijds vindt men dat er allerlei nuances moeten zijn. En dat is wat ik nu ook weer zie in de standpunten bij de Stemtest.” 

Dat kinderen die hun hand uitsteken naar het haardvuur geen tikje meer zouden mogen krijgen, daar gaat het niet om

Becq wil geen partijen bij naam noemen, maar ziet wel een ambivalente houding. “Bepaalde partijen willen niet uitgesproken voor een geweldloze opvoeding gaan. Het loopt steeds weer mis bij de invulling van wat een pedagogische tik is. Het gaat dan van: dit zou niet meer mogen, dat zou niet meer mogen. Er worden excuses opgevist omdat men bang is een duidelijk standpunt in te nemen. Dat kinderen die hun hand uitsteken naar het haardvuur geen tikje meer zouden mogen krijgen, daar gaat het niet om. Het is evident dat dat mag.” 

Becq wil dat het verbod in een volgend regeerakkoord waaraan CD&V meewerkt, wordt opgenomen. “De essentie is dat kinderen op een positieve manier worden behandeld, ook in een conflictsituatie. Je slaat niet op een volwassene, waarom dan wel op een kind? Slaan is niet meer van deze tijd. We hebben toch ook verboden dat kinderen op de vingers mogen geslagen worden in de klas. In Zweden werd een verbod al 40 jaar geleden ingevoerd. Het bleek een belangrijke fase in de sensibilisering. Het is de beste manier om een duidelijk signaal te geven.” 

Beluister hieronder het gesprek met Sonja Becq in "De wereld vandaag":

Meest gelezen