Video player inladen...

Na de koers, de traditionele opruimactie: "Minder afval gevonden dan vorig jaar, maatregelen hebben gewerkt"

In heel wat gemeenten waar gisteren de Ronde van Vlaanderen voorbijkwam, wordt vandaag het afval van de wielerfans opgeruimd. Dat lijkt beter mee te vallen dan vorig jaar. Op de Paterberg en de Koppenberg was het relatief proper, maar op het laagste deel van de Oude Kwaremont was er traditiegetrouw veel werk. 

Naar jaarlijkse gewoonte schuimen de jeugdbewegingen de dag na de Ronde enkele hellingen af om het achtergelaten afval op te ruimen. Hét pijnpunt is de Oude Kwaremont. Daar  waren gisteren zo'n 40.000 mensen, en niet iedereen heeft de vuilniszakken gebruikt.

De jongeren zijn betaald voor hun opruimwerk, maar toch zijn ze geërgerd door wat ze aan zwerfvuil vinden. "We vinden vooral bekers, flesjes, veel vlaggetjes, wat glas ook. Het kan beter." Bekijk de opruimactie in de video hieronder:

Video player inladen...

Maar de situatie verbetert wel, zegt de burgemeester van Oudenaarde, Marnic De Meulemeester (Open VLD). "Er zijn nog altijd mensen die zich niet aan de regels houden, maar het vermindert", zegt hij. Er waren extra maatregelen genomen, zoals het plaatsen van extra vuilnisbakken en vuilniszakken aan de hekken langs het parcours.

"In het stadscentrum is er de helft minder afval gevonden dan vorig jaar, en dat is toch een aanzienlijke verbetering. Ook op onze Koppenberg is er bijna geen afval te bespeuren. Onze actie heeft dus duidelijk gewerkt. We hebben ook GAS-boetes uitgeschreven, en dat bewijst ook dat we echt willen optreden als we mensen op heterdaad betrappen. We moeten nog meer inzetten op sensibilisering, maar ook beboeten waar het nodig en noodzakelijk is."