Abdelkader Bensalah
AFP or licensors

Duizenden Algerijnen straat op tegen benoeming interim-president Abdelkader Bensalah 

Duizenden demonstranten zijn in Algerije de straat opgekomen om hun ongenoegen te uiten over de beslissing van het parlement om Abdelkader Bensalah te benoemen tot interim-president, na het ontslag van president Abdelaziz Bouteflika. De demonstranten willen dat de oude elite helemaal verdwijnt en dat er snel gestart wordt met democratische hervormingen.

De benoeming van de 77-jarige Bensalah voor een periode van 90 dagen is in overeenstemming met de Algerijnse grondwet, maar wat de Algerijnen tegen de borst stuit is dat hij deel uitmaakt van de elite. Die is al aan de machtsinds de onafhankelijkheid van Frankrijk in 1962. Ze vinden hem te oud, wereldvreemd en beschouwen hem als een bondgenoot van Bouteflika.

In de hoofdstad Algiers riepen duizenden studenten om zijn vertrek en om verandering van het hele "systeem". De politie zette traangas in en gebruikte het waterkanon om hen uiteen te drijven.

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

De vraag is nu hoe het machtige Algerijnse leger zal reageren nu blijkt dat de demonstranten ook Bensalah onaanvaardbaar vinden. De stafchef van het leger, Gaid Salah, had zich eerder achter de demonstranten geschaard door te zeggen dat Bouteflika niet langer geschikt was om aan de macht te blijven.

(Lees verder onder foto)

AFP or licensors

Bij zijn aftreden beloofde Bouteflika dat er na 90 dagen verkiezingen zullen komen, die het startschot zouden zijn van een nieuw tijdperk. "We moeten werken om het Algerijnse volk toe te staan hun president zo snel mogelijk te kiezen", zei Bensala vandaag nog aan het parlement.

Interim-president Bensalah is al meer dan zestien jaar lang voorzitter van het Algerijnse Hogerhuis. Een week geleden is voormalig president Abdelaziz Bouteflika opgestapt, hij moest aftreden na massaal protest. 

Abdelkader Bensalah
AFP or licensors

Meest gelezen