Foto: Twitter/Fratelli d'Italia.

Caio Giulio Cesare Mussolini, achterkleinzoon fascistische leider, doet mee aan Europese verkiezingen

In Italië is een achterkleinzoon van de voormalige fascistische dictator Benito Mussolini kandidaat voor de Europese parlementsverkiezingen. Naast een beladen familienaam, heeft de man ook een opmerkelijke voornaam. Hij heet Caio Giulio Cesare, de Italiaanse naam van de beroemde Romeinse krijgsheer Gaius Julius Caesar. 

Caio Giulio Cesare Mussolini zal opkomen voor de extreem-rechtse partij Fratelli d'Italia. Partijvoorzitster Giorgia Meloni maakte zijn kandidatuur enkele dagen geleden bekend. Dat deed ze op een opvallende plek in Rome: vlak voor het Palazzo della Civiltà Italiana (Paleis van de Italiaanse beschaving), ook wel het Colosseo Quadrato of Vierkanten Colosseum genoemd. Dat gebouw uit 1938 is het bekendste bouwwerk van EUR, een buitenwijk van Rome die werd gebouwd door Benito Mussolini. 

Zijn achterkleinzoon Caio Giulio Cesare is een voormalige officier bij de marine, die geen ervaring heeft in de politieke wereld. "Maar ik adem al mijn hele leven politiek", zegt hij. Hij is ervan overtuigd dat "velen graag de naam Mussolini op het kiesbiljet zouden willen zetten".

Toch heeft Fratelli di'Italia hem niet zozeer om zijn familienaam gekozen, zegt hij in de krant "Il Messaggero". "Eerder om mijn voornaam, en om wat ik al heel mijn leven heb gedaan. Ik heb altijd geprobeerd om op de best mogelijke manier te doen wat moet." 

Twee Mussolini's in Europees Parlement?

Zijn beladen familienaam leidde er wel toe dat hij geblokkeerd werd door Facebook, zegt hij nog. 

"Maar ik kan iedereen geruststellen: ik zal geen campagne voeren met de roedenbundel (symbool van gezag in het antieke Rome, dat door de fascisten in hun partijlogo werd gezet) of met de Romeinse groet", zegt Mussolini, die nog altijd trots zegt te zijn op zijn achternaam.

Caio Giulio Cesare is niet de eerste nazaat van Benito Mussolini die in de politiek stapt. Alessandra Mussolini, een kleindochter van de fascistische leider, zit al sinds 2014 in het Europees Parlement voor Forza Italia, de partij van voormalig Italiaans premier Silvio Berlusconi. Voordien zat ze in Italië in het parlement en in de senaat. 

Meest gelezen