Video player inladen...

Drukte op de Vlaamse wegen: "De tijd van de fileloze vakantie is helaas voorbij"

Een regenbui, wat wegenwerken en enkele ongevallen. Dat blijft het dagelijks recept voor urenlange files. Gedurende de hele dag viel dat op verschillende plaatsen in Vlaanderen te merken. Vooral in Brussel, waar er in Sint-Stevens-Woluwe en Tervuren aan het wegdek wordt gewerkt, stonden mensen lang aan te schuiven. "We hebben een verzadigingspunt bereikt", zegt Veva Daniëls, woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer.

De paasvakantie is inmiddels van start gegaan, maar van vakantierust op de autosnelwegen is zeker geen sprake. De regen bracht deze morgen, vooral in Brussel, op verschillende plaatsen meer dan een uur file met zich mee. "Belgen hebben nu eenmaal moeite met rijden in de regen", zegt Danny Smagghe, woordvoerder van Touring, "dat zien we elke keer opnieuw wanneer het begint te regenen."

Belgen hebben nu eenmaal moeite met rijden in de regen. Dat zien we elke keer
Danny Smagghe, Touring

Dat bevestigt ook Veva Daniëls, woordvoerster van het Agentschap Wegen en Verkeer. "We zien dat bestuurders hun rijgedrag automatisch aanpassen wanneer het regent. Er wordt trager en voorzichtiger gereden en mensen gaan sneller op de rem staan, waardoor er al snel accordeonfiles ontstaan."

Ook tijdens de avondspits was de hinder nog te merken, al was die relatief beperkt ten opzichte van de ochtendfiles. Wie vanuit Antwerpen, Gent of Leuven richting Brussel reed, stond vanochtend ruim een uur aan te schuiven. In de namiddag verplaatste dat probleem zich en was het vooral aanschuiven op de Brusselse binnenring zelf. Ook op de buitenring staan nog op verschillende plaatsen lange files.

Steeds drukker op de baan

De drukte op de baan blijft een pijnpunt voor de verschillende verkeersorganisaties. Zelfs tijdens de vakantieperiode, wanneer de drukte normaal beperkt blijft, zien we steeds meer files op de snelwegen. "Er zijn nu eenmaal steeds meer auto's op de baan", gaat Daniëls verder. "We hebben een verzadigingspunt bereikt. Vroeger was het vooral op dinsdag en donderdag druk op de weg. Vandaag is het elke dag vaak even druk."

We hebben een verzadigingspunt bereikt, waarbij elke dag vaak even druk is
Veva Daniëls, Agentschap Wegen en Verkeer

De verkeersdrukte van vandaag valt te wijten aan een heleboel factoren. "Een combinatie van ongevallen op de snelweg, werven rond Brussel en het feit dat het bouwverlof nog moet beginnen", ligt volgens Hajo Beeckman, expert verkeer bij VRT NWS, aan de basis van de files. "De tijd van de fileloze vakanties is helaas voorbij."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Werken in Brussel

In Brussel situeren de werken zich vooral in Sint-Stevens-Woluwe, waar sinds gisteren structureel onderhoud plaatsvindt op de Brusselse binnenring (R0) aan de verkeerswisselaar in de rijrichting van Charleroi, ter hoogte van de afrit richting E40 naar Luik. De werken gebeuren in twee fasen en begonnen maandagavond om 22.00 uur, telkens tot 6.00 uur 's ochtends. De rijstroken blijven tot en met zondag afgesloten. De tweede fase start op dinsdagavond 16/04 en zal ook duren tot zondagavond 21/04. Overdag zullen er twee rijstroken open blijven, 's nachts wordt dat er slechts één.

Ook in Tervuren wordt er aan de weg gewerkt. Tussen maandag 8 april en vrijdag 19 april krijgt de rechterrijstrook van de Brusselse binnenring een nieuwe laag asfalt, ter hoogte van het Vierarmenkruispunt en het Leonardkruispunt op de R0. Op 14 april worden dezelfde soort werken uitgevoerd net buiten de Leonardtunnel richting Groenendaal. De ingrepen worden uitgevoerd in een verkeersluwere (vakantie)periode, al waarschuwt het Vlaams Verkeerscentrum toch voor enige hinder.

Voor meer informatie kan u terecht op de site van het Vlaams Verkeerscentrum.

Onze reporter Gitte Van Hoyweghen op de Brusselse ring: "Het is hier de hele dag ellende troef geweest": 

Video player inladen...
De verkeersproblemen deden zich deze morgen vooral in Brussel voor.

Meest gelezen