Video player inladen...

Paardensector waarschuwt eigenaars: "Zaden en scheuten van esdoorns zijn giftig voor paarden"

PaardenPunt Vlaanderen, de officiële koepelorganisatie van de Vlaamse paardensector, waarschuwt eigenaars van paarden voor de zaden en scheuten van esdoorns. Als een dier die eet, kan het ernstig ziek worden, want esdoornzaadjes zijn giftig voor een paard.

"Haal uw paard weg van esdoornzaailingen en verwijder bomen die in de buurt van de weide groeien." Dat advies geeft PaardenPunt Vlaanderen aan iedereen die met die dieren bezig is. PaardenPunt is de officiële koepelorganisatie van de Vlaamse paardensector. In de herfst vallen de zaadjes van de esdoorn, en nu komen de scheuten uit. Dat zijn die helikoptertjes waar veel kinderen zo graag mee spelen.  Maar voor paarden zijn die zaden en scheuten giftig: zo'n driekwart van de paarden die de zaadjes of scheutjes eten, sterft uiteindelijk. Ze lijden dan aan atypische myopathie, een ziekte die de spieren afbreekt.  

Bekend probleem

Paardenhouders kennen het probleem, maar het is niet altijd gemakkelijk om het op te lossen. Dat zegt Wim De Snijder van paardenopvang The Old Horse's Lodge in Laarne: "De esdoorn is heel wijdverspreid in Vlaanderen, dus er is altijd wel een boom in de buurt." Zij laten daarom niets aan toeval over, en laten alle esdoorns in de buurt weghalen. Voor een paardenopvang is dat geen grote inspanning, "maar als je buur een esdoorn heeft, moet je aan hem of haar vragen om die weg te doen. En dat is niet evident", zegt De Snijder nog.

Herbekijk hieronder de reportage in Het Journaal:

Video player inladen...