Video player inladen...

"EU bereid tot extra uitstel brexit, op voorwaarde dat Britten aan Europese verkiezingen deelnemen"

De Europese Unie lijkt het Verenigd Koninkrijk morgenavond extra uitstel te zullen geven. Dat blijkt althans uit de kladversie van wat de conclusies van de top van morgen moeten worden, die het persagentschap Reuters kon inkijken. Maar de Britten zouden dan wel aan de Europese verkiezingen moeten deelnemen. Doen ze dat niet, dan dreigt een brexit op 1 juni.

De Britse premier Theresa May bracht vandaag een bezoek aan de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron om de speciale Europese top van morgen voor te bereiden. Op die top zal beslist worden of het Verenigd Koninkrijk extra uitstel krijgt voor de brexit, zoals May had gevraagd.

May verkiest zelf uitstel tot 30 juni, omdat ze ervan uitgaat dat ze tegen dan een akkoord zal kunnen sluiten met de oppositie. Ze hoopt op die manier te vermijden dat de Britten eind mei toch aan de Europese verkiezingen moeten deelnemen. Het nieuwe Europees Parlement komt namelijk pas begin juli een eerste keer bijeen.

Maar uit de kladversie van wat de conclusies van de top van morgen moeten worden, blijkt dat de Europese lidstaten andere plannen hebben. Ze zijn bereid om het Verenigd Koninkrijk extra uitstel te geven, maar dan wel onder bepaalde voorwaarden. Een daarvan is dat de Britten toch aan de verkiezingen zouden deelnemen. Doen ze dat niet, dan zou het Verenigd Koninkrijk op 1 juni alsnog uit de Unie moeten stappen.

Tot wanneer de lidstaten uitstel willen geven, is nog onduidelijk. In de voorlopige conclusies staat geen datum. Dat zal dus morgenavond nog beslist worden. De uitstap zou ook versneld kunnen worden, mocht May er sneller in slagen het uitstapakkoord te laten goedkeuren.

België organiseert mini-top over gevolgen brexit

Vóór die Europese top vindt morgennamiddag overigens nog een andere vergadering van Europese leiders plaats in Brussel. Verschillende Europese landen waarvan de economie nauw verbonden is met die van het Verenigd Koninkrijk houden, op initiatief van ons land, een coördinatievergadering over de mogelijke gevolgen van de brexit en hoe ze zich daarop moeten voorbereiden. Zullen zeker aan tafel zitten: België, Nederland, Denemarken, Zweden en Frankrijk. En mogelijk ook Ierland.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Video player inladen...

Onze correspondent in Londen Lia van Bekhoven blikt in "Terzake" vooruit naar de Europese top over de brexit:

Video player inladen...

Meest gelezen