Geen verkiesbare plaats voor Freya Piryns (Groen): "Het doet pijn, ik ga niet doen alsof ik hier zelf voor gekozen heb"

Voor de verkiezingen van 26 mei staat Freya Piryns (Groen) op een zo goed als onverkiesbare plaats. En dat doet pijn, vertelt ze in "De ochtend" op Radio 1. "Ik ga niet doen alsof ik hier zelf voor gekozen heb." De kans dat ze helemaal stopt met politiek - én verdwijnt uit de Antwerpse gemeenteraad - is erg groot. "Ik denk dat ik er tegen het einde van het jaar mee ophoud."

De kans dat Freya Piryns (Groen) uit de politiek verdwijnt, is reëel. Op de Kamerlijst van Groen kreeg ze "maar" een zesde plaats toegewezen. "Ik maak mij weinig illusies. Ik denk dat de zesde plaats een moeilijke plaats is om te verzilveren. Natuurlijk hoop ik daar wel op, ik weet ook wel dat Groen de wind in de zeilen heeft. De uitdagingen op het vlak van klimaat zijn op dit moment groot en scherp. Dus ik heb een klein beetje hoop, maar ik reken er niet op."

Een opgedrongen afscheid? "Ik heb hier niet voor gekozen"

Dat het afscheid haar pijn doet, steekt ze niet onder stoelen of banken. "Ik ga niet doen alsof ik hier zelf voor gekozen heb, dat is absoluut niet waar. Ik denk dat er onder het mom van basisdemocratie een heel intern proces gebeurd is, dat er een soort puzzel gelegd is met parameters die naar mijn gevoel niets te maken hebben met het principe om de allerbeste ploeg aan de start te brengen. Denk aan geografische spreiding, vertrouwde gezichten die koste wat het kost aangevuld moeten worden met nieuwe mensen. Een puzzel van mannen, vrouwen, diversiteit, verschillende beroepen. En dan was ik het puzzelstukje te veel."

Ik was het puzzelstukje te veel

Freya Piryns

"De partij had de kans om op een duurzame manier met menselijk kapitaal om te gaan." Op de vraag of Groen dat dan niet doet, antwoordt ze veelzeggend. "Niet met alle mensen."

Dat ze teleurgesteld en een beetje boos was, vertelt ze ook nog. "Dan kan je heel hard om je heen roepen en tieren en zo natrappen. Maar zo zit ik niet in elkaar. De uitdagingen zijn zo groot en mijn geloof in de oplossingen van Groen ook, dat ik mij toch nog wil inzetten om een laatste keer mee te doen aan de verkiezingen."

Ze is ook niet de enige die sneuvelt bij Groen. Radio 1-presentator Michaël Van Droogenbroeck vraagt of het toeval is dat dat bijna allemaal vrouwen tussen 40 en 60 jaar oud zijn? Opnieuw antwoordt ze voorzichtig: "Ik kan dat alleen maar met u vaststellen, maar mocht ik een man geweest zijn, zou het nog moeilijker geweest zijn. Er zijn gewoon té veel kopstukken in Antwerpen."

Wat na 26 mei?

En wat na de verkiezingen van 26 mei? Moet Groen in de regering stappen als het daar de kans toe krijgt? "Het is aan de politiek om iets te veranderen. En het is onze plicht om, wanneer we die kans krijgen, in de regering te stappen en iets te doen." In de eerste plaats kijkt Piryns naar de linkerzijde. "Maar daar gaan we niet met genoeg zijn, dus we moeten openstaan voor gesprekken met anderen. Daarbij kijk ik in de eerste plaats naar CD&V en Open VLD. We moeten openstaan voor alle mogelijke coalities, maar de kans dat het lukt met N-VA is bijzonder klein. De verschillen zijn ongelooflijk groot."

We moeten openstaan voor alle mogelijke coalities, maar de kans dat het lukt met N-VA is bijzonder klein

Freya Piryns

Het is voor Piryns ook logisch dat de partij zich vastgekoppeld heeft aan zusterpartij Ecolo. "Ik heb meer gemeen met de mensen van Ecolo dan met collega-parlementsleden van N-VA. Het is toch logisch dat je over de taalbarrière heen samenwerkt in een land waar je samenleeft?"

Op persoonlijk vlak heeft Piryns uitgemaakt dat het na 26 mei misschien tijd wordt om te stoppen met politiek - en dan zal ze ook uit de Antwerpse gemeenteraad verdwijnen. "Nu zitten we met 11 in de Antwerpse gemeenteraad, ooit waren we maar met 2. Ik moet nog overleggen hoe ik alles wat ik opgebouwd heb van expertise, kan doorgeven. Maar dan denk ik dat ik er ergens tegen het einde van dit jaar mee ophoud."

Ik denk dat ik er ergens tegen het einde van dit jaar mee ophoud

Freya Piryns

Herbeluister hier het gesprek in "De Ochtend"

Meest gelezen