Gps-problemen op uw gsm in tunnels binnenkort verleden tijd? Bluetooth-kastjes in 6 Vlaamse tunnels

In zes tunnels in Vlaanderen installeert het Agentschap Wegen en Verkeer bluetooth-kastjes, zodat bestuurders hun gps op hun gsm ook ín de tunnel zullen kunnen blijven gebruiken. 

Misschien heeft u het ook al meegemaakt: u volgt uw gps op uw gsm, rijdt een tunnel in en plots is uw gps-signaal verdwenen. Om dat probleem te verhelpen installeert het Agentschap Wegen en Verkeer zo'n 320 bluetooth-kastjes in zes tunnels in Vlaanderen. In de Craeybeckxtunnel en de Kennedytunnel in Antwerpen is het systeem al geïnstalleerd, later deze maand volgen nog de Tijsmanstunnel, de Beverentunnel, de Vierarmentunnel en de Leonardtunnel.

Voor de plaatsing werkt het Agentschap Wegen en Verkeer samen met de navigatieapp Waze, maar ook andere gps-systemen zullen de kastjes kunnen gebruiken. Het enige dat de bestuurder zal moeten doen, is zijn bluetooth op zijn gsm aanzetten. 

Op basis van die gps-signalen zal de overheid ook sneller problemen kunnen opsporen - denk aan ongevallen of brand in een tunnel. Op dit ogenblik hangen er camera's in de tunnels om alles te bekijken, de bluethooth-kastjes zullen hier een aanvulling op zijn. De kostprijs voor het systeem? Zo'n 30.000 euro. 

Het is een win-winsituatie, zowel voor de weggebruiker als voor de Vlaamse Overheid

Veva Daniëls - Agentschap Wegen en Verkeer

"Het is een win-winsituatie", zegt Veva Daniëls van het Agentschap Wegen en Verkeer. "Enerzijds is dat goed voor de weggebruiker, want die krijgt gps-signaal binnen terwijl dat nu wegvalt. Anders zullen we ook sneller en meer informatie uit de tunnels kunnen binnenhalen in onze systemen, en daardoor ook sneller incidenten kunnen detecteren. Via de gps-systemen hebben we zo een extra paar ogen op de weg."

Meest gelezen