"Neem het terug!": grapje over kibbelende vrouwen valt slecht bij Kamervoorzitter in Nederland

Consternatie in de Tweede Kamer in Nederland: een Kamerlid besloot een discussie tussen 2 vrouwen met de woorden dat hij "lang geleden heeft afgeleerd zich als man te mengen als 2 vrouwen van mening verschillen". Een grapje dat de voorzitter niet pikte.

Een banale discussie over een procedurekwestie: dat vormde vandaag de aanleiding voor een opmerkelijke berisping in de Tweede Kamer in Nederland, vergelijkbaar met de Kamer in België.

Kathalijne Buitenweg (GroenLinks) kreeg het op een bepaald moment verbaal aan de stok met voorzitter Khadija Arib (PvdA). Toen die laatste hierna het woord aan Chris Van Dam (CDA) gaf, reageerde hij met een grapje.

"Voorzitter, ik heb lang geleden afgeleerd dat als 2 vrouwen van mening verschillen, dat ik daar als man mij helemaal in moet mengen", zei Van Dam, die zich ogenblikkelijk de mond gesnoerd zag door Arib.

Hoezo, "2 vrouwen"? Hoe vaak heb ik met u een discussie?

Khadija Arib

"Nee, dit is echt, meneer Van Dam, daar gaat u niet zomaar makkelijk mee wegkomen", zei ze, terwijl in het halfrond geroezemoes opsteeg. "Hoezo, "2 vrouwen"? Hoe vaak heb ik met u een discussie? Of met de heer Farid Azarkan?", waarmee ze aangaf dat Van Dam zijn opmerking allicht nooit had gemaakt als een vrouw en een man of 2 mannen het onderling oneens waren geweest.

"Wat is dit voor een opmerking?", ging Arib voort, waarop andere Kamerleden uit sympathie op hun bureau begonnen te slaan. "Neem het terug! Neem het terug!"

"Voorzitter", zei Van Dam, die geen kant meer op kon. "Ik heb u zó hoog dat alles wat ik zeg met een intentie die misschien een andere was wat u beroert, dat ik dat terugneem."

Hieronder kan u het voorval bekijken (beeld: YouTube, NOS):

Meest gelezen