Europees president Donald Tusk en de Chinese premier Li Keqiang

Hoogleraar internationale politiek Holslag: "Europa gaat niet als één blok naar Europees-Chinese top"

Europa trekt niet als één blok naar de Europees-Chinese top van vandaag. Dat zegt Hoogleraar internationale betrekkingen Jonathan Holslag in "De ochtend" op Radio 1. "China schaakt op economisch vlak, de Europese lidstaten improviseren er nogal kortzichtig op los."

De Chinese premier Li Keqiang komt vandaag naar Brussel voor een top met Europees president Donald Tusk en Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. 

"Zulke toppen vinden vaak plaats", zegt professor internationale betrekkingen Jonathan Holslag (VUB). "Maar dit is anders, want Europa heeft onlangs zware kritiek geuit op China. Zo werd China omschreven als een concurrent en dat is toch een verschuiving. Europa zal nu nadenken hoe het de eigen economische belangen kan verdedigen én ook makkelijker toegang kan krijgen tot de Chinese markt."

Volgens Holslag is er ook discussie over de finale verklaring van de top. "Meestal is er een tekst die goedgekeurd is door beide partijen. En die is nu nog niet beklonken."

“Het handelsconflict tussen China en de VS zou voor Europa mogelijkheden kunnen bieden", denkt de professor. "Europa zou zo meer toegiften uit de brand kunnen slepen, al is dat wel beperkt. Europa zelf is ook verzwakt: denk aan de brexit en de Europese economie die het nog steeds niet erg goed doet. En dan zijn er nog lidstaten zoals Griekenland en Italië die afhankelijk zijn van Chinese financiële steun. Zo is het moeilijk om als Europa met 1 stem te spreken”. 

“De Europese Unie is kritisch over de Chinese aanwezigheid in Europa, zoals in Oost-Europa en Griekenland. Maar de grote Europese landen zoals Frankrijk en Duitsland kunnen daar weinig op zeggen, omdat ze zelf geen kans onbenut laten om zaken te doen met China. Zo voert Duitsland veel auto's uit naar China. China schaakt op economisch vlak, de Europese lidstaten improviseren er nogal kortzichtig op los."

Herbeluister hieronder het gesprek met Holslag in "De ochtend" op Radio 1:

Meest gelezen