Kasteel van Horst blijft voorlopig dicht

Anderhalf jaar is het kasteel van Horst in Holsbeek gesloten. En daar lijkt niet meteen verandering in te komen. De gemeente wacht al die tijd op het resultaat van het stabiliteitsonderzoek. Vroeger kan de renovatie niet beginnen.

In 2017 kwam een deel van het metselwerk naar beneden en intussen vertonen de muren ook grote barsten. De renovatie van het kasteel van Horst is dus dringender dan ooit. Toch kan de gemeente niet starten, zolang de resultaten van het stabiliteitsonderzoek niet binnen zijn. Schepen van Toerisme Annelies Vander Bracht: "Het pleister is naar beneden gevallen, maar we weten niet of dat door de waterinsijpeling komt, of omdat het kasteel niet stabiel staat." 

Bezoekerscentrum

Wanneer het kasteel van Horst opnieuw opengaat, is dus afwachten. Al heeft erfgoedbeheerder Herita samen met de provincie Vlaams-Brabant beslist om het bezoekerscentrum deze zomer te openen, zodat toeristen of passanten wel informatie over het kasteel kunnen verkrijgen.