Koppels die in Denemarken willen scheiden, moeten voortaan eerst op cursus

Koppels die in Denemarken willen scheiden, moeten voortaan eerst op cursus. 46 procent van de Deense huwelijken strandt. Dat een kleine helft van de huwelijken eindigt in een scheiding vindt de Deense regering alarmerend en dus wil die daar graag wat tegen doen. 

"Het was eerst een fluitje van een cent om te scheiden in Denemarken", zegt correspondent Marcel Burger in het Radio 1-programma "Nieuwe Feiten". "Je stuurde een brief naar de instantie, zij zetten daar een krabbel onder en dan ben je gescheiden." Maar zo makkelijk gaat dat straks niet meer, zegt Burger.

Voor de kinderen

"Vanaf nu moeten die koppels eerst een verplichte test doen om het huwelijk met kinderen nog een kans te geven. Zo geef je ze een half jaar de tijd om na te denken of het wel zo slim is om te scheiden", zegt Burger. En daarmee wil de Deense regering aan koppels duidelijk maken dat kinderen het uitgangspunt dienen te zijn.

Kinderen hebben het vaak moeilijk met een scheiding, omdat de ouders veelal kiezen wat voor henzelf het beste is

Marcel Burger, correspondent Scandinavië

Burger geeft zelf les aan kinderen van gescheiden ouders. Hij merkt dat ze redelijk vaak met problemen kampen, wegens de scheiding van hun papa of mama. "Ze hebben het er vaak moeilijk mee, omdat de ouders veelal kiezen wat voor henzelf het beste is."

Vriendschappelijk of neutraal

Een voorbeelddilemma uit de tests die Deense koppels straks dienen te maken.

Uw kind moet worden opgehaald door de andere ouder. De tijd die jullie hebben afgesproken is 16:00 uur. Het is 16:20 uur en u stuurt de andere ouder een berichtje. Welke sms stuurt u?

1.    Hallo, wanneer kun je hier zijn?

2.    Wanneer ben je in hemelsnaam hier?

3.     Hoi, ik hoop dat er niks gebeurd is, tot snel. Liefs.

Burger: "Die laatste lijkt op een vriendschappelijk bericht, maar hou het eerder wat neutraler. Dus het is beter als je de eerste kiest, dan hou je wat meer afstand."

Of de verplichte examens gaan helpen het aantal scheidingen naar beneden te krijgen, zal afgewacht moeten worden. Wordt vervolgd.

Meest gelezen