Podvis #9: Is het aidsprobleem opgelost?

In onze actua–podcast Podvis onderzoeken we deze week hoe gevaarlijk het hiv-virus nu nog is. Het is al dertig jaar geleden dat de aidsepidemie op haar hoogtepunt was. Sindsdien zijn er al veel medische doorbraken geweest die het leven met hiv, het virus dat aids veroorzaakt, makkelijker maken. Hoe ver staan we dan van een wereld zonder hiv? Viktor Vandervelde zocht het uit.

Beluister hier de negende aflevering van Podvis:

Drie mensen zijn al genezen van hiv. Na het eerste geval in 2008 hebben dokters vorige maand bekend gemaakt dat nog twee mensen met hiv na een ingrijpende behandeling van het virus verlost zijn. Een condoom is ook al niet meer nodig volgens de Hoge Gezondheidsraad als de seropositieve partner virusremmers neemt . Alles lijkt onder controle, maar is dat echt zo? En is dat overal zo?

Marie Laga, aidsonderzoeker aan het Instituut voor Tropische Geneeskunde en Linos Vandekerckhove, hoofd van het HIV Cure Research Center in Gent helpen bij de zoektocht naar hoe ver we staan van een genezing van hiv. Ze vertellen ook dat sommige delen van de wereld nog lang niet verlost zijn van het virus. Kenny Van Quickelberge, zelf hiv-positief en Boris Cruyssaert, woordvoerder van Sensoa, schetsen het menselijke verhaal achter het virus. Hoe moeilijk is het om met hiv te leven, wat met het stigma en de vooroordelen? Antwoorden op al deze vragen en meer krijgt u in deze Podvis.

Meest gelezen