Video player inladen...

Warme herinneringen aan Paul Severs: "Voor zijn status was hij altijd veel te bescheiden"

De dood van de Vlaamse zanger Paul Severs lokt veel reacties uit, zo ook bij muziekkenner Jos Van Oosterwyck. "Hij was een minzame en vriendelijke jongeman. Altijd heel bescheiden, altijd onzeker." Zijn muzikale collega's spreken met veel respect over Severs.

Paul Severs en de Vlaamse muziekkenner Jos Van Oosterwyck waren generatiegenoten. Die laatste reageert aangeslagen op de dood van de Vlaamse zanger. "Ik had zijn zoon Christophe vorige week nog aan de lijn, het nieuws was toen niet zo goed", zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Gisteren las ik dan berichten die deden vrezen dat hij op weg was naar de uitgang."

"Ik had Paul geboekt voor een muziekfestival in Leuven komende zomer. Een week voor zijn hartaanval had ik nog contact met hem om enkele praktische zaken te regelen. Hij klaagde toen over vermoeidheid en een hese stem."

"Paul was een van onze grote namen, maar bleef tegelijk veel te bescheiden en te onzeker. Hij was een erg minzame en vriendelijke jongeman. Met "Tien om te zien" bijvoorbeeld besloot hij om zijn bril achterwege te laten. Nochtans was dat zijn handelsmerk. Twee of drie jaar vroeg hij zich af of dat wel een goed idee was."

Beluister hieronder het gesprek met Jos Van Oosterwyck in "De wereld vandaag":

Respect van Will Tura en Christoff

Oud en jong in de Vlaamse muziekwereld drukken hun waardering uit. In "Het Journaal" op Eén zegt Will Tura dat hij vooral bewondering heeft voor het talent, het vakmanschap en de liefde voor de job bij Severs. "Hij ging er voor", zegt Tura, "en hij was een goed en vriendelijk mens, een knappe zanger met een eigen stijl, geen imitator". 

Video player inladen...

Christoff voegde daar op VTM aan toe dat hij Paul Severs kende als een harde werker, en een nederige man die met de voeten op de grond bleef. "De hele Vlaamse muziekwereld zal hem missen", zegt Christoff.  

Jo met de Banjo: "Warme en sympathieke man"

Radiopresentator Jo De Clercq ("Jo met de Banjo") leerde Severs kennen in de jaren 70, bij de Vlaamse Top 10. Hij zal zich de zanger herinneren als een lieve, warme en sympathieke man. "Hij was altijd heel open, hij babbelde en vertelde graag", zegt De Clercq aan Radio 2. "Hij was een vakman en schreef vrij veel zelf. Hij was ook de enige Vlaamse zanger die succes had aan Franstalige kant."

John Terra noemt Paul Severs de Vlaamse Cliff Richard

Generatiegenoot John Terra reageert verslagen. Hij noemt Paul Severs in "De wereld vandaag" op Radio 1 een vriend die hij enorm zal missen. "Paul  durfde zichzelf in vraag stellen, maar toch schreef hij een hele resem grote hits." En hij verkocht een miljoen singles in het Frans, een unieke prestatie voor een Vlaming. "Paul was niet zomaar een zangertje, hij kon verdraaid ook knap componeren, lekker in het oor liggende gemakkelijke catchy liedjes".   

Twee maand geleden traden John Terra en Paul Severs nog samen op, en nadien dronken ze een pint. Terra herinnert zich dat ze nog goed gelachen hebben. "Paul was een eerlijke en heerlijke man, goedlachs en positief, dat beeld bewaar ik. En hij was zeker ook miskend", zegt Terra, die hem "de Vlaamse Cliff Richard" noemt.

Enkele Vlaamse vedetten, John Terra en Micha Marah tweede en derde van rechts
BELGA/VERGULT

Micha Marah heeft vaak samen opgetreden met Severs. Ze noemt hem een positieve en geëngageerde musicus. "Hij stond 100% achter wat hij deed", herinnert Micha zich. Willy Sommers staat naar eigen zeggen aan de grond gespijkerd na dit slechte nieuws. "Heel jammer dat dit zo'n enthousiaste en energieke man overkomt". 

"Ondergewaardeerde artiest"

Ook andere zangers noemen Paul Severs ondergewaardeerd. Hugo Sigal vergelijkt hem met Ann Christy. "Het was ook maar na haar dood dat velen haar opeens een heel goede zangeres vonden", zegt hij in "De wereld vandaag".  

Ook appreciaties uit politieke hoek, van Wouter Beke en Vlaams minister van cultuur Sven Gatz. Zij noemen Severs een klasbak, een man die van zijn puberteit tot kort voor zijn dood passioneel bezig was met muziek, en zo de generaties met elkaar verbond.  

Paul Michiels zong ooit "I'm so in love with you"

In de vroege jaren 70 zong de jonge Paul Michiels bij Octopus, een soort close harmony groep met ook 2 Engelse leden. "De manager van Severs had het lumineuze idee om de toenmalige hit van de zanger te vertalen in het Engels", zegt Michiels in het radionieuws. "I'm so in love with you" was een succes, 6 weken genoteerd in Avro's Top Pop, en een hit in alle jukeboxen in Vlaanderen. 

Paul Michiels heeft Paul Severs toen en later enkele keren ontmoet, soms als ze samen optraden op een bal ergens in Vlaanderen. "Een heel sympathieke man", getuigt Paul Michiels, "erg loyaal tegenover zijn fans".  

Meest gelezen