Etenstijd voor de twee hongerige jongen.
Foto www.valkenvooriedereen.be

Slechtvalkjes zien het levenslicht in klokkentoren in Ukkel

De eerste slechtvalkjes van de slechtvalkenparen die in Brussel broeden, zijn uit hun ei gekropen. Dat blijkt uit livestreambeelden vanuit de klokkentoren van de Sint-Jobskerk in Ukkel.

De beelden zijn live te bekijken op de website van het observatienetwerk "Valken voor iedereen." Vanmorgen was er al een vermoeden dat er goed nieuws zat aan te komen, want de vrouwelijke valk had een gebroken eierschaal naast zich liggen in het nest.  

Om 7.45 uur toonde het donzig wit valkje met roze pootjes zich een eerste keer. Het jong weegt nu slechts een dertig gram en de oogjes zijn nog gesloten. Op de beelden van de webcam werd toen al snel duidelijk dat ook een tweede ei aan het openbreken was. Omstreeks 11.15 uur kwam het tweede geboren valkje tevoorschijn. Vanavond waren de kuikens enkele keren eventjes te zien, onder meer toen ze voedsel kregen en toen de moeder heel even het nest verliet. (lees door onder de foto's)

Vanmorgen toonde het donzig wit valkje met roze pootjes zich een eerste keer

Foto Valkenvooriedereen.be

De livestream richt zich dit jaar op twee nesten: die in de klokkentoren van de Sint-Jobskerk van Ukkel en die op de top van de toren van het stadhuis van Sint-Pieters-Woluwe. In de beide nesten liggen er vier eieren en in Sint-Pieters-Woluwe lijkt ook het vrouwtje al erg nerveus te worden, want ze draait de hele tijd op haar eieren.

Helemaal terug van (bijna helemaal) weggeweest

Slechtvalken waren helemaal verdwenen uit België en zelfs grotendeels uit Europa. Maar ze kwamen terug en in 2004 nestelde een koppel slechtvalken zich in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in hartje Brussel. Sindsdien hebben verschillende koppels zich gevestigd in de hoofdstad.

Dit jaar is er geen livestream bij het "historische" paar slechtvalken van de Sint-Michiels-en-Sint-Goedelekathedraal, want het vrouwtje werd onlangs gewond teruggevonden en herstelt nu in een vogelopvang. Aan de Brusselse kathedraal wordt tussen 6 april en 25 mei elke woensdag en zaterdag een observatiepost ingericht. (foto onder uit het nest op de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in 2012).