Video player inladen...

Geen federaal sporenonderzoek ter plaatse meer bij inbraken en diefstallen zonder geweld in Brussel

Bij inbraken en diefstal zonder geweld in Brussel zal de federale politie tot het einde van het jaar geen sporenonderzoek ter plaatse meer doen. De federale politie meldde het nieuws in een brief aan alle Brusselse politiezones. Reden is personeelsgebrek. Vakbonden en heel wat politiezones maken zich zorgen. De federale politie nuanceert.

Lokale politiezones krijgen voor sporenonderzoek meestal steun van de federale politie. Een gespecialiseerd team komt dan ter plaatse om vingerafdrukken en andere bewijzen te verzamelen op het plaats delict. Maar voor een inbraak of diefstal zonder geweld in Brussel zal dat tot het einde van het jaar niet meer gebeuren, tenzij een magistraat er uitdrukkelijk om vraagt. De federale politie zal wel nog de sporen onderzoeken die haar worden opgestuurd. Het is dus aan de lokale politiezone om ze dan ter plaatse te verzamelen.

Voor alle zware fenomenen, zoals moord, komen we wél nog ter plaatse

Sarah Frederickx, woordvoerder federale politie

Volgens de federale politie moet het probleem niet overdreven worden. "In eerste instantie doen wij nog altijd de analyse van de sporen", zegt woordvoerder Sarah Frederickx. Ook voor alle zware fenomen, zoals moord, verkrachting of home invasions, komen we zelf nog steeds ter plaatse. Het enige wat we op dit moment niet meer kunnen verzekeren, en waar we hopen op steun door de lokale zones, is de minder zware feiten zoals inbraken waar de sporen eigenlijk makkelijker te verzamelen zijn." Volgens de federale politie is het probleem ook tijdelijk, omdat het team onder meer heel wat personeel moet opleiden en omscholen na een Europese richtlijn met strengere vereisten.

We zagen een daling van de inbraken doordat het labo van de federale ter plaatse kwam

Audrey Dereymaeker, woordvoerder politiezone Brussel Noord

Toch maken heel wat vakbonden en politiezones zich zorgen. "Onze politiemensen zijn niet opgeleid om het werk van het labo te doen", zegt Audrey Dereymaeker, woordvoerder van de politiezone Brussel Noord. "Ze kunnen wel spullen brengen naar het loket van het federale labo, maar dat is niet hetzelfde dan als het labo ter plaatse komt en bekijkt of er elementen zijn op de deur van het appartement bijvoorbeeld", aldus Dereymaeker. De politiezone vreest dan ook dat er meer inbrekers vrijuit zullen gaan. "Er is echt een positieve impact wanneer het labo op het terrein komt. Bij ons zagen we bijvoorbeeld een daling van 33% van de inbraken in de eerste drie maanden van dit jaar in vergelijking met dezelfde periode in 2018. Wij denken dat één van de redenen daarvoor het labo is dat ter plaatse komt en ons helpt in de onderzoeken", zegt Dereymaeker.

Als er op zaterdag wordt ingebroken, zullen de sporen pas op maandag worden verzameld

Olivier Slosse, woordvoerder Brussel Hoofdstad Elsene

Ook in de politiezone Brussel Hoofdstad Elsene is er bezorgdheid. In tegenstelling tot veel andere zones hebben zij een eigen labo, maar dat betekent niet dat er zich geen problemen zullen stellen. "We vrezen een effect op de ophelderingsgraad", aldus woordvoerder Olivier Slosse. "Ons labo zal extra werk hebben, maar we hebben een beperkte capaciteit. Dat zal een langere wachttijd betekenen voor de slachtoffers. Als er op zaterdag wordt ingebroken, zullen er pas maandag sporen kunnen worden opgenomen. Want in het weekend was het de taak van de federale", aldus Slosse. De Brusselse politiezones bekijken nu of ze samen een oplossing kunnen vinden.

Parket: "dringend oplossing nodig"

Ook het parket in Brussel is niet te spreken over de situatie. "De procureur des Konings is gisteren officieel op de hoogte gebracht van de moeilijkheden die het laboratorium van de federale politie ondervindt, namelijk bij afstappingen in geval van feiten van zware diefstal zonder geweld of bedreigingen. Aangezien inbraken een van de hoofdprioriteiten zijn van het parket van Brussel en de zonale veiligheidsplannen, willen we dringend een oplossing vinden voor dit probleem. Er worden momenteel mogelijke oplossingen bestudeerd door de algemene directie van de federale politie en de territoriale eenheid van Brussel", zo klinkt het bij het parket.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...