Frederik Buyckx

Yassine Atari bij huzaar Kenéz (25): “Wie zijn roots niet kent, heeft ook geen toekomst”

Met een pet uit 1848 en typische broek en laarzen uit de zeventiende eeuw lijkt de Hongaarse Kenée net uit een kostuumdrama te komen. Samen met drie vrienden heeft hij een van de vele re-enactmentgroepjes uit het land. “We proberen alles te reconstrueren zoals het vroeger gebeurde, vertelt Kenéz. Zo hopen ze Hongaren fier te maken op hun geschiedenis. En dat hoort ook de nationalistische regering graag. De laatste jaren delen zij steeds meer subsidies uit aan dergelijke groepen.

"Een huzaar is een soort ruiter," legt Kenéz meteen uit aan VRT-reporter Yassine Atari. "Ze moesten vroeger in kleinere groepen diep in het vijandige terrein binnendringen en onzichtbaar blijven voor een tegenstander die meestal veel talrijker en sterker was." Het groepje van Kenéz is gespecialiseerd in het naspelen van de zeventiende eeuwse strijd die de huzaren voerden tegen het Ottomaanse Rijk. "We proberen alles te reconstrueren zoals het vroeger gebeurde. Het is belangrijk die Hongaarse heldhaftigheid te eren en mensen weer trots te maken op hun afkomst."

Een maand lang portretteren Rudi Vranckx en Yassine Atari Europese jongeren in een verscheurde Unie. Ze ontmoeten mensen personages die zich - pro of contra, links, rechts of apolitiek - inzetten voor die thema’s die Europa zo verdelen: migratie, fake news, jeugdwerkloosheid, klimaat, populisme en vrije meningsuiting.

De volgende halte? Polen, waar Yassine op stap gaat met feministische nationalisten en Rudi een rapper-priester ontmoet. Ontdek elke donderdag en zondag nieuwe afleveringen van Breaking Europe op youtube.com/vrtnws of kijk trouw naar "Het journaal".

Meest gelezen