Yassine Atari bij Oostenrijks factcheckbureau: “Journalisten en politici zijn hier vaak te dikke vrienden”

Professionele factcheckers zijn in Oostenrijk schaars. Omroepen en kranten hebben er vaak geen budget voor en de politiek kijkt er al helemaal niet naar. Philippe, Eva en Stefan richtten daarom vanop de schoolbanken een eigen factcheckbureau op in Wenen, Fakt ist Fakt, en doen in hun vrije tijd onderzoek naar de grote en kleine leugens in de politiek.

“Tijdens de Oostenrijkse presidentsverkiezingen van 2016 zaten de televisiedebatten vol fouten,” vertellen ze in een gesprek aan Yassine Atari.”Geen enkele politicus zou met een leugen mogen wegkomen, van welke strekking hij ook is. Maar journalistiek en politiek wandelen hier vaak zij aan zij en dus is de controle zoek. Politici en journalisten hebben samen gestudeerd of hebben kinderen in dezelfde scholen. Ze wassen elkaars handen.”

Of ze van factchecking echt hun beroep willen maken, is nog maar de vraag. “In een ideale wereld zouden we dit werk natuurlijk niet moeten doen,” vindt Eva. “Als jongeren én volwassen mediageletterdheid leren en zelf kritisch kunnen omspringen met cijfers en quotes, gooien we met een gerust hart de handdoek in de ring”, beaamt Philippe.

Een maand lang portretteren Rudi Vranckx en Yassine Atari Europese jongeren in een verscheurde Unie. Ze ontmoeten mensen personages die zich - pro of contra, links, rechts of apolitiek - inzetten voor die thema’s die Europa zo verdelen: migratie, fake news, jeugdwerkloosheid, klimaat, populisme en vrije meningsuiting.

De volgende afspraak is met Nini Tsiklauri, de allereerste Georgische die opkomt in de Europese verkiezingen. En dat heeft alles met de oorlog uit 2008 te maken. Ontdek elke donderdag en zondag nieuwe afleveringen van Breaking Europe op youtube.com/vrtnws of kijk trouw naar "Het journaal."