Frederik Buyckx

Yassine Atari op zoek naar daklozen in Boedapest: "We geven hen een boterham met kaas, maar ook menselijk contact"

Maar liefst 10.000 tot 13.000 mensen in Boedapest zijn dakloos. En onder Orban is een leven op straat illegaal. Maar wie geen huis heeft, staat er in de stad niet helemaal alleen voor. Samen met een tiental andere vrijwilligers van The Bike Maffia maakt Patrick Nenezic (22) elke donderdagavond rugzakken vol in plastic gewikkelde boterhammen. Met de fiets gaan zij op zoek naar lege magen om te voeden.

“Het gaat niet enkel over een boterham met kaas,” meent Patrick wanneer hij VRT-reporter Yassine Atari meeneemt op een nachtelijke fietstocht door de buitenwijken van Boedapest. “Een babbeltje neemt daklozen even uit hun isolement, geeft hen weer het gevoel mens te zijn.”

Een maand lang portretteren Rudi Vranckx en Yassine Atari Europese jongeren in een verscheurde Unie. Ze ontmoeten mensen personages die zich - pro of contra, links, rechts of apolitiek - inzetten voor die thema’s die Europa zo verdelen: migratie, fake news, jeugdwerkloosheid, klimaat, populisme en vrije meningsuiting.

De volgende halte ligt in de schaduw van het kasteel van Sumeg, waar jonge Huzaar Kenéz in eeuwenoude tradities de nationalistische trots zoekt. Ontdek elke donderdag en zondag nieuwe afleveringen van Breaking Europe op youtube.com/vrtnws of kijk trouw naar "Het Journaal".