Yorick Jansens

100 ton cocaïne onderschept in 2018, bedoeld voor de haven van Antwerpen

Naast de 50 ton cocaïne die vorig jaar is onderschept in de haven van Antwerpen zélf, werd nog eens zoveel cocaïne onderschept die op weg was naar de haven. Dat zegt Uttam Dhillon, van de DEA, het anti-drugsagentschap in Amerika, aan VRT NWS. De cocaïne werd onderschept in Zuid-Amerika.

De topman van het Amerikaanse drugsbestrijdingsdienst DEA, Uttam Dhillon, is in ons land om de haven van Antwerpen te bezoeken. Hij wil met de federale politie in ons land de strijd tegen internationale drugssmokkel bespreken.

VRT NWS vroeg aan Dhillon hoe hij de problematiek ziet in de haven van Antwerpen. Want het is geen geheim dat enorme hoeveelheden cocaïne via de haven gesmokkeld worden. Ook Dhillon bevestigt dat probleem. "De haven van Antwerpen speelt een significante rol in cocaïnesmokkel", zegt hij. "Vorig jaar is er meer dan 50 ton cocaïne onderschept in de haven, en nog eens een bijna dezelfde hoeveelheid in Zuid-Amerika, dat op weg was naar de haven", aldus Dhillon. "We moeten dus echt samenwerken met de politiediensten in België. Want de Zuid-Amerikaanse bendes die drugs naar Europa smokkelen, zijn dezelfde bendes die cocaïne naar de VS smokkelen. Ze trekken zich niets van grenzen aan. We moeten dus samenwerken met België om dit globaal te stoppen", aldus de DEA-topman.

Uttam Dhillon, hoofd Amerikaanse DEA
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

In de strijd tegen drugssmokkel heeft het parket van Antwerpen onlangs vier havenarbeiders opgepakt die geholpen zouden hebben om drugs in te voeren via de haven. De arrestaties gebeurden in twee verschillende drugsdossiers.