Aandeelhouders klagen Boeing aan na controverse 737 MAX

Aandeelhouders van Boeing slepen het luchtvaartbedrijf voor de rechter na de dodelijke ongevallen met het model 737 MAX. Volgens de aandeelhouders verkiest het bedrijf winst maken en groei boven veiligheid en eerlijkheid. Het toestel kwam hevig in opspraak na twee dodelijke crashes op korte tijd in Ethiopië en Indonesië. Daarbij kwamen 300 mensen om het leven.

Met een toestel van het type 737 MAX deden zich kort na elkaar twee dodelijke crashes voor, in oktober in Indonesië en in maart in Ethiopië. Daarbij kwamen meer dan 300 mensen om. In beide gevallen bleek een veiligheidssysteem herhaaldelijk de neus van het toestel naar beneden te hebben gedrukt omdat het verkeerde informatie kreeg van een sensor die niet goed werkte. De aandeelhouders van Boeing claimen dat het bedrijf de ware omvang van de veiligheidsproblemen van dat toestel verbergt.

Tijdens de periode na de eerste crash hield Boeing vol dat de 737 MAX "het veiligste vliegtuig in het luchtruim" was. De aandeelhouders vinden daarom dat Boeing hen heeft misleid over de situatie bij zijn belangrijkste tak, de passagiersvliegtuigendivisie.