Bert Spiertz Fotografie

Appartement aan de kust voor het eerst in jaren goedkoper

Appartementen aan de kust zijn voor de eerste keer sinds 2014 goedkoper geworden. Dat blijkt uit cijfers van de notarisfederatie.  Toch verwacht die niet dat de prijzen verder zullen dalen.

Vorig jaar kostte een appartement aan de kust gemiddeld 259.456 euro. Dat is 2,4 procent minder dan in het jaar voordien. Volgens de notarisfederatie gaat het om een correctie op de grote prijsstijging in 2017. "Toen werden appartementen zo'n 5 procent duurder, zegt Bart Van Opstal van de notarisfederatie. "Je ziet dat de markt zich nu heeft gecorrigeerd. Dus op langere termijn gaat het om gewone prijsstijgingen."

Van Opstal denkt niet dat de prijzen nu verder sterk zullen dalen.  "Dat ziet  er niet naar uit omdat het aantal kandidaat-kopers jaar na jaar blijft stijgen. Als de vraag in de markt groter wordt, dan zou het erg verwonderlijk zijn als de prijzen structureel zouden dalen."

Dat vastgoed aan de kust nog altijd populair is, blijkt uit het aantal transacties. Tussen 2014 en 2018 steeg het aantal met 30 procent. 2018 was een absoluut recordjaar met 15.395 transacties.

Knokke duurst, Westende goedkoopst

In Knokke zijn appartementen het duurst. Gemiddeld betaalt men er 473.112 euro. De goedkoopste appartementen liggen in Westende, De Panne,  Middelkerke en Blankenberge. Een appartement kost er gemiddeld minder dan 200.000 euro.

Een appartement aan de kust kost gemiddeld 40.000 euro meer dan een gemiddeld Belgisch appartement. Een dijkappartement kost gemiddeld 23,6 procent meer dan een appartement elders aan de kust.

De notarisfederatie heeft voor het eerst ook onderzocht wat het prijsverschil is tussen nieuwe en bestaande appartementen. Een nieuw appartement aan de kust kostte in 2018 gemiddeld 45.000 euro of bijna 18 procent meer dan een bestaand appartement.