Europa keurt stamceltherapie voor paarden goed: Gents bedrijf krijgt primeur

Biotechbedrijf Global Stem Technology (GST) uit Gent heeft een stamceltherapie ontwikkeld om paarden te genezen van artrose of gewrichtsslijtage. Europa heeft het gebruik van de therapie goedgekeurd, waardoor ze vanaf volgende maand verkocht kan worden.

Ongeveer 1 op de 4 paarden krijgt last van artrose. De ziekte wordt bij paarden ook wel paardenkreupelheid genoemd. GST heeft een therapie tegen de ziekte ontwikkeld op basis van stamcellen. Die worden gehaald uit het bloed van gezonde paarden en bewerkt in het laboratorium, om vervolgens te worden ingespoten bij zieke dieren. De stamcellen zijn zo bewerkt dat de dieren opnieuw kraakbeen aanmaken en letsels verdwijnen. 

Echt genezen

Klassieke geneesmiddelen die bij paarden worden toegediend, bestrijden alleen maar de symptomen van artrose. De dieren blijven nog altijd ziek. De stamceltherapie die GST ontwikkeld heeft, geneest de dieren echt. Maar omdat GST geen vergunning had om de therapie op de markt te brengen, kon tot nu toe niemand er gebruik van maken.

Europese primeur

Eind vorige maand heeft de Europese Commissie GST dan toch een vergunning gegeven. Het bedrijf uit Gent is daarmee het eerste in Europa dat een stamceltherapie voor dieren op de markt mag brengen. GST werkt daarvoor samen met het Duitse farmabedrijf Boehringer Ingelheim, dat de therapie vanaf volgende maand zal verkopen. 

Meest gelezen