Facebook

Facebook start met "Tributes": eerbetoon aan overleden gebruikers

Facebook heeft een nieuwe functionaliteit voorgesteld: "Tributes", oftewel "Eerbetoon". Mensen zullen op de pagina's van overleden Facebookgebruikers herinneringen kunnen delen in een aparte sectie. Ook voert Facebook veranderingen door om te vermijden dat nabestaanden geconfronteerd worden met pijnlijke herinneringen.

Sinds 2009 biedt Facebook de mogelijkheid om profielen van overleden gebruikers te laten instellen als "herinneringspagina", een pagina met een herdenkingsstatus. De boodschap "Ter nagedachtenis van" verschijnt dan voor de naam van de overledene en vrienden kunnen boodschappen op de tijdlijn posten: steunbetuigingen, herinneringen, verhalen...

Voortaan zullen die steunbetuigingen, herinneringen, verhalen... gepost worden in Tributes, een apart onderdeel op het profiel. Boodschappen zullen daar verschijnen, en niet meer op de tijdlijn zelf, waardoor die tijdlijn onveranderd blijft, zoals hij was voor het overlijden. De berichten op Tributes worden gemodereerd door iemand die de overledene voor zijn dood aangeduid heeft.

Sinds 2015 kan je iemand aanwijzen die na jouw dood je Facebookpagina mag beheren. Zij kunnen de profiel- en omslagfoto veranderen, een vastgezet bericht bovenaan de pagina plaatsen en vriendschapsverzoeken aanvaarden. Ze zullen nu ook kunnen bepalen wie een eerbetoon kan plaatsen en bekijken, de instellingen voor taggen (iemand vermelden in een bericht door te linken naar zijn profiel, nvr) aanpassen of tags verwijderen. "Dat kan nabestaanden helpen die nog niet klaar zijn om geconfronteerd te worden met berichten over de overledene", zegt COO Sheryl Sandberg in een blogpost op de website van Facebook.

Minderjarigen kunnen geen beheerder aanduiden en dat zal ook niet veranderen. Ouders of voogden van overleden kinderen kunnen Facebook sinds kort wel vragen om toegang te krijgen tot het profiel van hun kind en beheerder te worden.

Geen verjaardagsmeldingen of uitnodigingen

Facebook voert nog andere aanpassingen door om pijnlijke situaties te vermijden. Zo verschijnen er momenteel soms nog meldingen van verjaardagen van overleden personen, of suggesties om hen een vriendschapsverzoek te sturen of uit te nodigen voor een evenement. Dat gebeurt bij pagina's die niet ingesteld zijn als herinneringspagina en daar kreeg het bedrijf veel klachten over.

"We hebben begrepen dat een herinneringspagina een grote stap is waar niet iedereen snel klaar voor is. Het is belangrijk dat nabestaanden zelf kunnen beslissen wanneer ze daaraan toe zijn" schrijft Sandberg. Facebook zal voortaan artificiële intelligentie inzetten om ervoor te zorgen dat ook profielen die nog niet ingesteld zijn als herinneringspagina op onverwachte plaatsen en momenten opduiken. Eens een profiel ingesteld is als herinneringspagina, wordt het sowieso niet meer herkend als actief en worden er ook geen meldingen meer verstuurd.

"Mensen gebruiken Facebook om samenhorigheid te vinden bij hoogte- en dieptepunten in hun leven", schrijft COO Sheryl Sandberg op de website van Facebook. "Het verlies van een vriend of familielid is verwoestend. We hopen dat Facebook een plaats blijft waar de herinnering aan onze overleden dierbaren gekoesterd kan worden en kan blijven voortleven."

Meer informatie?

Wat gebeurt er met je Facebook-account na overlijden, hoe stel je een contactpersoon aan voor het beheer van je pagina en hoe maak je van een profiel een pagina met een herdenkingsstatus? Het antwoord op deze en meer vragen vind je via deze link in het helpcentrum van Facebook.

Facebook