Dierenopvangcentrum in Wommelgem kan toevloed gedumpte konijnen niet meer aan

Bij dierenopvangcentrum vzw Jodipro in Wommelgem kunnen ze de toevloed van konijnen niet meer aan. Er is al een wachtlijst van 40 konijnen. Ze zijn nu op zoek naar adoptiegezinnen en tijdelijke opvanggezinnen voor de dieren.

Paasvakantie-effect

Veel mensen die op reis vertrekken, zoeken vaak nog op het laatste moment een oplossing voor hun konijnen. In het beste geval nemen ze contact op met het dierenasiel, maar daar is niet altijd meteen plaats. Daardoor worden de tamme konijnen vaak gedumpt in bossen en parken waar ze geen schijn van kans hebben. Of ze worden gratis op het internet aangeboden, waar ze soms eindigen als voer voor reptielen. 

"We merken ook dat veel mensen net in deze vakantie een konijn kopen", zegt dierenartse Marie Laure Kerschot, die de vzw heeft opgericht. "Nu is het nog mooi weer, maar na de zomer begint het te regenen, of wordt het koud, en dan zijn ze de konijnen snel beu. Tegen de herfst belanden ze dan hier in ons asiel."

Opvanggezinnen gezocht

Om de toevloed aan te kunnen, is de vzw op zoek naar tijdelijke opvanggezinnen die de konijnen kunnen geven wat ze nodig hebben, tot ze geadopteerd worden. Ook adoptiegezinnen zijn welkom. Een konijn heeft een nood aan een soortgenootje, een ruim hok, hooi en een paar soorten groenten per dag.  Wie interesse heeft, kan hier terecht.

Structurele maatregelen

De vzw pleit voor een strengere controle op de verkoop van konijnen, zoals dat nu al is voor katten en honden. "Ook bij het kweken van konijnen, is er sprake van broodfok," zegt Marie Laure Kerschot, "maar daar is nu nauwelijks aandacht voor".