Hasseltse gedetineerden kunnen voortaan bellen vanuit cel

Gedetineerden in de gevangenis van Hasselt hebben sinds dit weekend een telefoon in de cel. 

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) meent dat het plaatsen van een telefoon in iedere cel meer veiligheid biedt voor het personeel. "De gevangene krijgt meer vrijheid om te kiezen wanneer hij of zij iemand belt. Dit zorgt voor minder frustratie en meer kans op re-integratie want hiervoor is contact met de buitenwereld extreem belangrijk."

Individuele rekening

De gevangenis van Hasselt moest niets investeren in de telefoontoestellen die sinds vrijdag in 400 cellen staan. De firma wordt namelijk terugbetaald met de telefoonkosten die worden aangerekend bij de gedetineerden. De prijs bedraagt zo'n 0,11 cent per minuut. "Van gratis bellen is dus geen sprake", zegt gevangenisdirecteur Paul Dauwe. "Elke gevangene heeft een persoonlijke code die gelinkt is aan een individuele rekening." Na de herfst kan elke gedetineerde in Hasselt bellen vanuit zijn of haar cel.

De telefoon geeft de gevangenen meer vrijheid, maar geen onbeperkte vrijheid. De gevangenis kan het belgedrag controleren en kan beperkingen opleggen in verband met het tijdstip of het aantal beluren. "De contacten worden geregistreerd en onderzocht", vertelt Paul Dauwe. "We kunnen zelfs bepaalde nummers blokkeren indien nodig."

In de nieuwste gevangenissen kunnen gedetineerden al bellen via de computer in hun cel. In Beveren werken sommige gevangenen zelfs als callcentermedewerker vanuit hun cel. Het is de bedoeling dat alle gedetineerden in ons land tegen eind dit jaar vanuit hun cel kunnen telefoneren.

Meest gelezen