Vijf Vlaamse universiteiten vragen meer geld voor infrastructuur: "We mogen de boot niet missen"

De vijf Vlaamse universiteiten roepen de volgende Vlaamse regering op om fors meer te investeren in hun infrastructuur. Voor Vlaanderen is hoger onderwijs zeer belangrijk, argumenteren ze. Daarom is het noodzakelijk om op internationaal niveau te kunnen meedraaien. Bovendien heeft investeren in universiteiten een direct terugverdieneffect voor de maatschappij.

Hersenen zijn de enige grondstof die Vlaanderen rijk is. Daarover zijn politici en ondernemers het eens. Onderwijs is dus van het allergrootste belang voor de toekomst. Niet alleen basis- en middelbaar onderwijs, maar ook hoger onderwijs heeft een belangrijke rol. De vijf Vlaamse rectoren raken wellicht een gevoelige snaar met hun open brief in de krant De Morgen.

"De aantrekkingskracht van onze universiteiten op toekomstige studenten of op vers onderzoekstalent uit binnen- en buitenland, maar ook ons potentieel voor innovatie en onze bijdrage aan de sociaal-economische ontwikkeling, staat of valt met de kwaliteit van de infrastructuur waarin we werken."

Voor elke euro die geïnvesteerd wordt in hoger onderwijs, krijgt de maatschappij er zes terug. Dat berekende de Vlaamse Interuniversitaire Raad Vlir onlangs. "Investeren in bakstenen en cement is een investering in de toekomst en levert een gewaarborgd rendement op", klinkt het vandaag unisono bij de vijf rectoren.

Vlaanderen mag hier de boot niet missen.

Open brief van de vijf Vlaamse rectoren

Een groot deel van de infrastructuur van de Vlaamse universiteiten is gebouwd in de jaren 1970. Maar in de jaren 1980 en '90 werd er te weinig geïnvesteerd om alles goed te onderhouden. De inhaalbeweging moet nog worden gemaakt. Bovendien zijn er heel wat investeringen nodig om te voldoen aan nieuwe noden, zoals bijvoorbeeld op vlak van ICT.

Daarom pleiten de vijf Vlaamse rectoren om het investeringsbudget voor infrastructuur op te trekken van 31 miljoen euro per jaar naar 110. "Er is voldoende oppervlakte maar de onderwijs- en onderzoeksruimtes voldoen niet om de internationale competitie aan te gaan". Volgens de rectoren investeren landen als Frankrijk en Duitsland "massief" in de infrastructuur van hun universiteiten.