Videospeler inladen...

"Nubische koningin" groeit uit tot symbool van protesten in Soedan

In Soedan is de 22-jarige studente Alaa Salah uitgegroeid tot een symbool van het protest. Een foto waarop te zien is hoe ze in wit gewaad de menigte toespreekt ging viraal. In het land zijn er al maandenlang protesten aan de gang omdat de Soedanezen het ontslag van president Omar Al-Bashir vragen. Ook vandaag zijn er opnieuw mensen samengekomen om hun ongenoegen te uiten over het huidige regime.

Alaa Salah staat op het dak van een auto en scandeert leuzen waarin ze vraagt om verandering. "We hebben een stem. We kunnen zeggen wat we willen. We hebben een beter leven nodig en een betere plek om te verblijven", zingt de jonge vrouw gekleed in het wit.

 Sinds ze maandagavond verscheen tijdens de protesten gingen foto’s en filmpjes van haar acties viraal. Salah blijkt een studente architectuur uit de hoofdstad Khartoem en werkt daarnaast als journalist. 

We hebben een stem. We kunnen zeggen wat we willen. We hebben een beter leven nodig en een betere plek om te verblijven

Alaa Salah

Tegen CNN vertelde Salah dat ze verbaasd is over de vele reacties. Maar ze is ook erg blij omdat door haar foto "mensen over heel de wereld aandacht besteden aan de protesten in Soedan". Over haar actie die viraal ging, zei ze: "Ik wilde op de auto staan en mensen toespreken. Ik wilde me uitspreken tegen racisme en tegen tribalisme in al zijn vormen", sprak Salah. "Ik wilde spreken in naam van de jeugd en zeggen dat Soedan voor iedereen is." 

Alaa Salah
AFP or licensors

Maandenlang protest tegen regime

De demonstraties in het land houden al maanden aan. Ook vandaag komen er voor de vijfde dag op rij Soedanezen de straat op om te protesteren. De voorbije dagen waren het er duizenden. De manifestanten verzamelen telkens aan het presidentieel complex in de hoofdstad Khartoem, waar ook het hoofdkwartier van het leger zich bevindt. Ze vragen het ontslag van president Bashir, die al sinds 1989 aan de macht is.

Aanvankelijk waren de protesten gericht tegen de verdrievoudiging van onder meer de broodprijs. Ondertussen is het uitgegroeid tot een breed nationaal protest tegen het regime. 

"Vrouwen hebben veel te winnen"

Tijdens de protesten spelen vrouwen een belangrijke rol.
Zo ziet men de laatste maanden steeds meer vrouwen deelnemen aan de marsen en vormen ze soms zelfs de meerderheid. Het regime heeft een geschiedenis van het systematisch onderdrukken van vrouwen.
Zo mogen vrouwen niet dragen wat ze willen, bijvoorbeeld geen lange broeken. En ze mogen niet gezien worden bij een man die niet bij hen hoort of geen familie is.

Volgens Soedanese niet gouvernementele organisaties zijn in 2016 zo'n 15.000 vrouwen veroordeeld tot geseling. "Vrouwen hebben dus veel te winnen bij deze protesten en hopen op verandering", klinkt het. 

Ze is gekleed zoals Nubische koninginnen. Krachtige vrouwen uit de Oudheid

Alaa Salah
AFP or licensors

Het is dan ook niet verbazingwekkend dat uitgerekend een vrouw het symbool wordt van deze protesten. Salah wordt vergeleken met een Nubische koningin. "Ze is gekleed in het wit en heeft grote gouden oorringen. Ze is gekleed zoals de vrouwen van vroeger", lees je op sociale media. "Ze is gekleed zoals Nubische koninginnen. Krachtige vrouwen uit de Oudheid."

Ook Salah zelf vindt dat haar gewaad een soort kracht uitstraalt en herinnert aan Nubische koningingen. Deze koninginnen regeerden in de Oudheid over een gebied in het noordoosten van Afrika langs de Nijl, van het zuiden van Egypte tot ongeveer aan Khartoem. De vrouwen vervulden destijds een belangrijke rol, vooral de koninginnen hadden erg veel macht.  

Verschillende doden tijdens protest

De protesten begonnen vier maanden geleden. Volgens de regering zijn er sinds het begin van het protest 38 doden gevallen,  mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch spreekt van veel meer dodelijke slachtoffers. 

AFP or licensors
AFP or licensors
Videospeler inladen...

Meest gelezen