Tijdens eedaflegging president  Emmerson Mnangagwa
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Regering Zimbabwe onder vuur na bestelling peperdure pruiken voor rechters

In Zimbabwe ligt de regering onder vuur, ze heeft namelijk duizenden euro’s uitgegeven aan het importeren van pruiken voor lokale rechters uit het Verenigd Koninkrijk. Critici noemen het "geldverspilling en een voorbijgestreefd koloniaal gebruik".  

De regering zou een bestelling geplaatst hebben voor 64 pruiken uit paardenhaar bij Stanley Ley Legal Outfitters, een winkel in Londen gespecialiseerd in kledij voor rechters en advocaten. De bestelling bedraagt meer dan 130.000 euro in totaal, want de bestelde pruiken kosten telkens meer dan tweeduizend euro per stuk, zo schrijft de krant Zimbabwe Independent.

De prijzen voor de pruiken van de rechters in Zimbabwe variëren van zo’n 500 euro voor een standaardpruik tot bijna 3.000 euro voor een pruik die gebruikt wordt tijdens bijzondere ceremonies. 

Tijdens eedaflegging president Emmerson Mnangagwa
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Aankoop is "financieel wanbeheer"

De aankoop lokt veel verontwaardiging uit. Zo vinden onder andere advocaten en mensenrechtenorganisaties het kopen van deze kostelijke pruiken "financieel wanbeheer". Ze klagen verder aan dat het absoluut niet bijdraagt aan het toegankelijk maken van het rechtssysteem voor de gewone Zimbabwaan.  

Deze juridische pruiken zijn een (koloniale) traditie die blijft aanhouden in Zimbabwe ondanks alle kosten en controverse

Arnold Tsunga

"Deze juridische pruiken zijn een (koloniale) traditie die blijft aanhouden in Zimbabwe ondanks alle kosten en controverse. Zonder een enig voordeel om de toegang tot justitie te verbeteren", dat schreef Arnold Tsunga, directeur van de internationale commissie van juristen, op twitter. 

Tijdens eedaflegging president Emmerson Mnangagwa
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Ook journalist en documentairemaker Hopewell Chin’ono kroop in de pen om zijn ongenoegen te uiten. "Hoe kan je verklaren dat de regering 155.000 dollar kan besteden aan het kopen van pruiken in Engeland,  als diezelfde regering er niet in slaagt om verbanden en ontsmettingsmiddelen voor baby’s op kinderafdelingen te kopen."

Hoe kan je verklaren dat de regering 155.000 dollar kan besteden aan het kopen van pruiken, als diezelfde regering er niet in slaagt om verbanden voor baby’s te kopen

Hopewell Chin’ono

"Wat is er mis met traditie?”

Voorstanders van de pruiken verdedigen zich door te stellen dat een uniform maakt dat je rechters respecteert. "In het rechtswezen is een uniform belangrijk", klinkt het nog. Zij vragen zich verder af: "Wat is er mis met traditie?"

Gelijkaardige pruiken worden nog steeds gedragen in landen als Malawi, Ghana en Zambia. In Zuid-Afrika en veel Australische rechtbanken heeft men deze traditie ondertussen achterwege gelaten.

Meest gelezen