Video player inladen...

Medische noodtoestand in Brooklyn,  New York, door mazelen: vaccinatie verplicht

In de Amerikaanse stad New York is de medische noodtoestand uitgeroepen na een uitbraak van mazelen. De noodtoestand geldt voor gebieden in de wijk Brooklyn. Alle inwoners daar worden verplicht zich te laten vaccineren. "Vaccinaties tegen mazelen werken: het is veilig, het is effectief, het is beproefd", zegt burgemeester Bill de Blasio.

Vooral Williamsburg, in het stadsdeel Brooklyn, is getroffen. Sinds 30 september zijn daar 285 gevallen van mazelen geregistreerd, 246 bij kinderen. Alleen al de afgelopen week waren er 78 nieuwe besmettingen. "Dit is het epicentrum van de mazelenuitbraak die heel, heel verontrustend is en onmiddellijk moet worden aangepakt”, stelde burgemeester Bill de Blasio op een persconferentie.

Mazelen is een zeer besmettelijke ziekte. Meest kenmerkend zijn de rode vlekjes over het hele lichaam. Andere symptomen zijn onder meer hoge koorts, hoesten, een loopneus en waterige ogen. Mazelen kan ernstige complicaties veroorzaken, zoals een longontsteking, stuiptrekkingen en hersenontsteking. De ziekte kan dodelijk zijn, vooral bij baby's en jonge kinderen.

Er bestaat een vaccin tegen mazelen, maar niet iedereen is overtuigd van het nut daarvan. De laatste tijd duikt mazelen weer meer op, niet alleen in de VS, maar ook bij ons, omdat mensen hun kinderen niet meer laten vaccineren.

"Elk uur, elke dag telt"

New York verplicht nu inenting tegen mazelen in Williamsburg. De gezondheidsdiensten van de stad zullen de vaccinatiestatus controleren van iedereen die in contact komt met patiënten. Wie niet ingeënt is, of geen bewijs van immuniteit kan voorleggen (omdat je de ziekte al eens hebt doorgemaakt, nvr), moet zich laten inenten. Ouders van kinderen ouder dan 6 maanden moeten hen laten inenten of een bewijs van immuniteit kunnen voorleggen. Wie zich niet laat inenten, riskeert een boete tot 1.000 dollar (ongeveer 880 euro).

Volgens Oxiris Barbot, de gezondheidscommissaris van New York, is de uitbraak te wijten aan een groeiende groep zogenoemde "antivaxers" in de Verenigde Staten. Zij zijn ervan overtuigd dat inentingen gevaarlijk zijn. Williamsburg is een joods-orthodoxe buurt, de religieuze leiders zijn voorstander van vaccinatie.

Het is cruciaal dat mensen begrijpen dat vaccinatie tegen mazelen werkt: het is veilig, het is effectief, het is beproefd.

Bill de Blasio

"Ik wil dat iedereen begrijpt hoe ernstig dit is en hoe snel mazelen zich verspreidt", aldus De Blasio. "Elk uur, elke dag telt. Als mensen zich gewoon laten vaccineren, is er geen aanleiding om boetes uit te delen. Wij zijn er niet op uit om overtredingen vast te stellen. We willen gewoon het probleem oplossen. Het is cruciaal dat mensen begrijpen dat vaccinatie tegen mazelen werkt: het is veilig, het is effectief, het is beproefd.

"Vaccineren beschermt niet alleen je eigen kind, maar ook iedereen rondom hem: baby's, zwangere vrouwen, langdurig zieken, mensen met een zwakke gezondheid."

De stad waarschuwt ouders ook voor zogenoemde "mazelenfeestjes", waar ouders hun kinderen blootstellen aan de mazeleninfectie om hen immuun te maken.

Al 465 besmettingen met mazelen dit jaar

Sinds 1 januari zijn in heel de Verenigde Staten 465 gevallen van mazelen vastgesteld, volgens cijfers die de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC maandag bekendmaakte. Het gaat volgens CDC om een van de ergste uitbraken ooit. In 19 staten van de VS is mazelen weer in opmars.

Eind vorige maand werd in Rockland County, in het noorden van New York, ook al de medische noodtoestand afgekondigd door een uitbraak van mazelen. Daar zijn sinds oktober 153 gevallen vastgesteld. Er lag een plan op tafel om niet-gevaccineerde minderjarigen uit de openbare ruimte te verbannen, maar dat werd vorige week door een rechter geblokkeerd.

Bekijk hieronder het verslag van ons jeugdjournaal "Karrewiet":

Video player inladen...

Meest gelezen