Video player inladen...

Brexit-top wordt nachtwerk: mogelijk pas in de vroege ochtend beslissing over uitstel

In Brussel is een speciale Europese top aan de gang over de brexit. De 27 Europese leiders buigen zich over de vraag of het Verenigd Koninkrijk extra uitstel voor de brexit moet krijgen en zo ja, tot wanneer. De Britse premier May vraagt uitstel tot 30 juni. De meeste EU-leiders zijn gewonnen voor een langer uitstel. Naar verluidt ligt vooral de Franse president Macron dwars. Een beslissing valt mogelijk pas in de vroege uurtjes.

Het Britse vertrek uit de EU is voorlopig gepland op vrijdag 12 april, overmorgen dus. Maar de Britse premier Theresa May heeft Europees president Donald Tusk vorige week gevraagd om een uitstel tot 30 juni. De Europese leiders buigen zich vanavond (en wellicht vannacht) over die vraag.

Voor de top leek het er op dat ze met het uitstel zouden instemmen. Minder duidelijk was of ze ook zouden instemmen met het door May voorgestelde moment: 30 juni.

Dat lijkt tijdens de vergadering ook het belangrijkste onderwerp van discussie te zijn. De top begon rond 18.30 uur. May nam een uur lang het woord, daarna verliet ze de zaal. Sindsdiens overleggen de 27 overige Europese leiders over haar verzoek tot uitstel.

Kort voor middernacht leek het erop dat 17 landen voor een langer uitstel zijn. Langer dan 30 juni dus. Mogelijk tot het einde van het jaar of tot april 2020. De Franse president Emmanuel Macron is dan weer voor een kort uitstel, zoals May zelf heeft gevraagd. Dat kan 30 juni zijn, maar er circuleren naar verluidt nog andere data.

Macron zou gezegd hebben dat een brexit zonder akkoord een betere optie zou zijn dan een lang uitstel, waarbij de EU verlamd zou raken door het hele brexitproces. De Fransen zouden daarom harde garanties eisen dat de Britten hun verlengd verblijf in de Unie niet misbruiken om de besluitvorming te dwarsbomen. 

Omdat de 27 unaniem moeten beslissen, lijkt er niet meteen uitzicht op witte rook. Vermoedelijk zal de vergadering tot in de vroege uurtjes duren.

Premier Michel voor aanvang van de top: "Nog niet zeker dat er uitstel komt."
AFP or licensors

Bijeenkomst van de buurlanden

Vóór de top van alle 27 lidstaten van vanavond, was er ook nog een "mini-top", een bijeenkomst van de leiders van de landen rond de Noordzee, die de impact van een brexit het meest zullen voelen. 

Naast premier Michel waren ook de leiders van Nederland, Frankrijk, Denemarken en Zweden daar aanwezig.

"De bedoeling van deze vergadering is om te komen tot een sterke coördinatie", zei Michel vooraf. "We weten dat de brexit veel moeilijkheden en potentiële problemen met zich meebrengt."

"In België is de voorbije maanden hard gewerkt en zijn er veel initiatieven genomen, maar we weten dat een goede coördinatie met de andere buurlanden van het Verenigd Koninkrijk erg belangrijk is. Het is cruciaal dat elk land hetzelfde niveau van voorbereiding heeft."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Video player inladen...

Onze Europakenner Rob Heirbaut geeft een laatste stand van zaken vanop de EU-top in Brussel:

Video player inladen...