Nachtvorst op komst: fruittelers in Limburg zijn extra waakzaam

Proefcentrum Fruitteelt adviseert de fruittelers hun oogst te beschermen tegen de vrieskou van de komende nachten. Vannacht schommelen de temperaturen nog rond het vriespunt, maar in de nacht van vrijdag op zaterdag zou het problematisch worden. Deze periode is cruciaal voor het fruit. De telers volgen het weerbericht dus met argusogen.

De fruittelers zullen het weerbericht de komende dagen met extra aandacht moeten volgen. De komende nachten, en zeker de nacht van vrijdag op zaterdag, zal het vriezen. “Het is een cruciale periode,” zegt Dany Bylemans van Proefcentrum Fruitteelt. “Vrieskou kan de oogst van het jaar volledig vernietigen. Plaatselijk kunnen de temperaturen sterk verschillen. Dat is niet altijd even makkelijk te voorspellen.”

"Fruittelers slapen met de smartphone in de aanslag"

We komen stilaan in de meest gevoelige periode voor het fruit. “Elke teler slaapt nu met de smartphone naast het bed om de temperaturen nauwlettend te kunnen volgen,” zegt Bylemans. “De peer staat in volle bloei en de appel aan het begin van de bloei. Maar ook kersen en aardbeien zijn nu erg gevoelig.”

Van vuurpotten tot water geven

Proefcentrum fruit adviseert de fruittelers om het fruit te beschermen. “Sommige bedrijven kunnen water geven,” zegt Bylemans. “Water dat stolt geeft stollingswarmte af en op die manier kan je een paar graden winnen. Andere telers beschikken over een rijdende machine die warmte produceert en daardoor kan de temperatuur toch 2 à 3 graden stijgen. Maar fruittelers kunnen ook gewoon vuurpotten plaatsen.”

Een weekendje weg zit er voor de fruittelers nu zeker niet in. Het beschermen van het fruit is zeer arbeidsintensief. “Je moet starten vanaf het moment dat de temperatuur onder vriespunt zakt tot het moment dat het stopt met vriezen. Dat kan soms dus een hele nacht zijn.”

Meest gelezen