Heren farmaleiders, jullie hebben veel geld verdiend aan de ellende van duizenden gezinnen

Tot 1976 kregen miljoenen zwangere vrouwen het kunstmatig hormoon DES voorgeschreven. Achteraf is gebleken dat DES bij de kinderen kan leiden tot onvruchtbaarheid, afwijkingen en kankers. De slachtoffers zijn in ons land nooit erkend door de producent, het Belgische farmaceutische bedrijf UCB Pharma. In een open brief aan het bedrijf schrijft een Franse moeder over de zware zorg voor haar zwaar gehandicapte zoon. Hij is al de derde generatie die gezondheidsschade lijdt door iets wat zijn oma slikte. Ze vraagt schadevergoeding. Haar zaak komt volgende week voor de rechter in Frankrijk.

Wat is het lastig om als gezin dag in dag uit samen te leven met een persoon met een handicap. We kunnen het onmogelijk loslaten. De stress blijft altijd ergens in ons achterhoofd zitten. We zorgen liever zelf voor onze zoon Julien, die een meervoudige handicap heeft, dan dat we iemand anders voor hem laten zorgen. Anders zijn we toch maar ongerust.

Ik beschuldig u ervan, UCB Pharma, dat u ons onze rust heeft ontnomen, en dat voor de rest van ons leven

De angst dat zijn billen vuil zijn of dat hij zich verveelt, is altijd aanwezig. Voor een ouder zijn dat twee vreselijke gedachten. U hebt geen idee hoe gelukkig u zich mag prijzen dat u daar niet aan hoeft te denken.

Ik beschuldig u ervan, UCB Pharma, dat u ons onze rust heeft ontnomen, en dat voor de rest van ons leven.

U zult wel moeten toegeven dat het succes van een koppel eruit bestaat elkaar af en toe eens te verrassen en in het weekend de dagelijkse sleur te doorbreken.

Julien, een kind met een handicap, vereist onze permanente aanwezigheid. U kunt zich niet inbeelden wat dat allemaal inhoudt. Het is een heel zware opgave en als ouder heb je nooit nog een zorgeloos moment. Daardoor groeien veel koppels die een kind hebben met een beperking uit elkaar. Veroordeel hen niet, want elke dag vechten die koppels om er toch samen uit te geraken, koste wat het kost.

Om ons intense leed te kunnen vergeten, gaan wij dagelijks diep vanbinnen in onszelf op zoek naar dat sprankeltje energie dat dat mogelijk maakt

Het ergste is dat u zo arrogant bent dat u durft te beweren dat het farmaceutische bedrijf UCB Pharma geen impact gehad heeft op onze professionele carrières. Dat is je reinste onzin.

Om ons intense leed te kunnen vergeten, gaan wij dagelijks diep vanbinnen in onszelf op zoek naar dat sprankeltje energie dat dat mogelijk maakt. Beeldt u zich maar eens in wat een kracht het ons gekost heeft om in die omstandigheden te gaan werken en het evenwicht in ons gezin te bewaren.

Op 33-jarige leeftijd zag een van ons beiden een internationale carrière bij een grote internationale groep in duigen vallen. De andere zette zeven jaar lang een professionele carrière aan de kant om de meervoudige handicap van Julien in kaart te brengen en aangepaste voorzieningen te vinden. En daarvoor krijgen we geen uitkering.

Het ergste is dat u zo arrogant bent dat u durft te beweren dat het farmaceutische bedrijf UCB Pharma geen impact gehad heeft op onze professionele carrières

Nee, heren zakelijke leiders van UCB Pharma, het is niet niks. Heren, jullie hebben veel geld verdiend aan de ellende van duizenden gezinnen. Houd dus maar jullie mond, sla de ogen neer en zorg voor een schadevergoeding voor al het leed dat jullie veroorzaakt hebben.

VRT NWS wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst. Wilt u graag zelf een opiniestuk publiceren, contacteer dan VRT NWS via moderator@vrt.be.

Meest gelezen