Videospeler inladen...

"Heel België is welkom": nieuwe Tim Van Laere Gallery geopend in Antwerpen 

Vandaag heeft Tim Van Laere officieel het nieuwe gebouw voor zijn galerie in de wijk Nieuw Zuid in Antwerpen geopend. "Heel België" is er welkom om de groepstentoonstelling KUNST KUNST KUNST te bekijken. Om de drempel te verlagen voor wie misschien niet meteen geneigd is naar de opening van een galerie te gaan, was er ook een optreden van Admiral Freebee, het muzikale project van broer Tom Van Laere. 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal" over de opening van de nieuwe galerie:

(lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Tim Van Laere is al twintig jaar bezig en heeft als galeriehouder kunstenaars als Rinus Van de Velde, Kati Heck en Ben Sledsens onder zijn vleugels.  

Zijn galerie bevond zich tot nu in de Verlatstraat op het Zuid, maar in september vorig jaar kondigde Van Laere aan dat het tijd was voor een schaalvergroting

Het nieuwe gebouw op het centrale plein van de nieuwe wijk Nieuw Zuid (gelegen langs de Schelde aan de overzijde van de Kaaien) is een ontwerp van het Belgische architectenbureau OFFICE Kersten Geers David Van Severen.  

Het is 5 keer zo groot als de vorige ruimte en heeft plafonds van 5 tot 8 meter hoog. Volgens Van Laere is het "de enige stedelijke galerie in een losstaand pand", zeg gerust: een klein museum

"Missie is: helpen dromen van kunstenaars waar te maken"

Een verhuizing drong zich op omdat de galerie in de Verlatstraat niet langer voldeed aan de ambities van de galerie en van kunstenaars zoals Rinus Van de Velde en Kati Heck die vaak grotere werken en installaties maken. "Mijn missie is om te helpen de dromen van kunstenaars waar te maken", zegt Van Laere, die we aan de lijn krijgen net nadat er op het dak van de nieuwe galerie een beeldhouwwerk van Jonathan Meese geïnstalleerd is.  "Op een gegeven moment zijn we als galerie geëvolueerd naar een ander niveau en je voelt dat de kunstenaars voor deze eerste groepstentoonstelling ook meteen uitgedaagd zijn." 

Al hoeft het daarom vanaf nu niet meteen allemaal monumentaal werk te zijn, benadrukt Van Laere. "Kati Heck, die hier vanaf 23 mei een tentoonstelling heeft ("All my friends are wild", nvdr) heeft me al gezegd dat ze net aan kleinere werken bezig is." 

(lees verder onder de Instagrampost waarin te zien is hoe de sculptuur van Jonathan Meese geïnstalleerd werd op het dak)

Mijn werken komen hier perfect tot hun recht. 

Rinus Van de Velde

Rinus Van de Velde, bij het brede publiek misschien wel de meest bekende kunstenaar uit de stal van Van Laere, toont er nu naast zijn grote houtskoolwerken een nieuwe reeks tekeningen in kleur en zijn keramieken asbakken. "De ruimtes zijn ongelofelijk. Er is veel natuurlijk licht. Door dat zachte licht krijg je een warme sfeer. Mijn werken komen perfect tot hun recht. Ik ben heel blij dat ik die kleine kleurtekeningen hier voor het eerst kan tonen." 

(lees verder onder de tekening) 

Nieuwe tekening in kleur van Rinus Van de Velde
Tim Van Laere Gallery, Antwerp

In september volgt er een nieuwe solo-tentoonstelling van Van de Velde (opening op 5 september). Dan zal ook een film waar hij twee jaar aan gewerkt heeft vertoond worden. "Da's opnieuw iets wat technisch niet mogelijk was op onze vorige locatie", zegt Van Laere.

(lees verder onder de foto) 

Rinus Van de Velde in de nieuwe galerie
Tim Van Laere Gallery, Antwerp

Heel België, heel de wereld is welkom. 

Tim Van Laere

De Tim Van Laere Gallery staat in Antwerpen bekend als een toegankelijke galerie, een plek waar ook wie niet meteen van plan is een duur kunstwerk te kopen durft binnenlopen. Zo stonden er drommen mensen aan te schuiven in de Verlatstraat bij de opening van een expo van Rinus Van de Velde in het najaar van 2015. 

Dat mensen de galerie gewoon durven binnenstappen, is belangrijk voor Van Laere. Hij verwacht vandaag tussen de 2.000 en 4.000 mensen.  "Heel België, heel de wereld is welkom", zegt hij lachend. "Daarom is er vandaag voor de drempelverlaging ook dat concert van mijn broer. Al denk ik niet dat kunst van hoogstaande kwaliteit dat nodig heeft. En het is natuurlijk ook fijn dat de weergoden ons goedgezind zijn." Admiral Freebee zal op het dak van het museum optreden, bij het beeld van een strijder van Jonathan Meese dat op die manier een soort extra bandlid wordt. 

(lees verder onder de foto) 

"Der Kämpfer de large (Der Zeushagen von Troja de Neutral)" van Jonathan Meese
Tim Van Laere Gallery, Antwerp

De filosofie van Jonathan Meese omvat volgens Van Laere waar de galerie voor staat.  Meese wordt gedreven door een streven naar de "dictatuur van de kunst". "Het achterliggende idee is: politiek, religie en ideologieën, dat werkt allemaal niet. De enige oplossing is gehoorzamen aan de kunst. Meese noemt zichzelf de "1e soldaat van de kunst" en hij heeft ook andere kunstenaars van de galerie al ingelijfd als "soldaten van de kunst", omdat wij 100% in kunst geloven. Hij heeft een enorm geloof in de kracht van de kunst." 

Ik wil een vrijplaats creëren, voor mijn kunstenaars en voor het publiek.

Tim Van Laere

"Er is veel aan de hand in wereld, er zijn veel problemen", verduidelijkt Van Laere. "Kunst kan een alternatief bieden. Daarom wil ik hier een vrijplaats creëren, voor mijn kunstenaars, maar ook voor jonge kunstenaars die kunnen zien wat mensen zoals Rinus en de anderen hier al doen. En ook voor het publiek uiteraard, dat is heel belangrijk voor mij." 

(lees verder onder de Instagrampost waarop Tim Van Laere naast Jonathan Meese poseert in de nieuwe galerie) 

Nieuw Zuid, een wijk in ontwikkeling

De wijk Nieuw Zuid is momenteel nog volop in ontwikkeling, maar door de kwalitatieve architectuurprojecten, het park rondom en de nabijheid van de Schelde moet het een aantrekkelijke plek worden in de stad. En ook kunstliefhebbers komen er dus almaar meer aan hun trekken. 

De Tim Van Laere Gallery is trouwens niet de eerste galerie die er neergestreken is. Sofie Van de Velde, die u misschien kent van het Vier-programma "Stukken van mensen", zit met haar jonge -en qua omvang dus meer bescheiden- Sofie Van de Velde Gallery nu 2 jaar in de wijk en vindt het er fantastisch.

Ze deelt er de ontvangst- en kantoorruimte met PLUS ONE Gallery van Jason Poirier. "Voor ons is dit de plek waar verleden en toekomst samenkomen in Antwerpen", zegt ze. "Onze ouders (Ronny Van de Velde en Marc Poirier) hebben altijd een galerie gehad op het Zuid. In het begin zei iedereen ons dat hier nooit volk naartoe zou komen, maar het tegendeel is waar. Bij elke opening hebben wij rond de 600 bezoekers, dat was ons op een andere plek nooit gelukt." 

Blijkbaar hebben galerieën nog altijd een bepaald imago. Maar 99% van de mensen die er binnenkomen, koopt er nooit iets.

Sofie Van de Velde

Drempelvrees hebben om een galerie binnen te stappen is ook volgens Sofie Van de Velde nergens voor nodig. "Blijkbaar hebben wij nog altijd een bepaald imago. Maar 99% van de mensen die in onze galerie binnenkomen, koopt er nooit iets. Dat zijn jonge mensen, studenten, curatoren, mensen die hier passeren tijdens een rondleiding."  

Ze hadden hier ook nog een appartementsgebouw van 5 verdiepingen kunnen zetten, maar ze hebben voor ons gekozen, voor kunst.

Tim Van Laere

Ook Van Laere is ervan overtuigd dat het brede publiek zijn weg zal vinden naar zijn galerie op de centrale plek op Nieuw Zuid. "Het is een goeie locatie, ik voel dat veel mensen hier naartoe aan het komen zijn. Boris Devis (van Goldwood en ook bekend van "Stukken van mensen", nvdr) komt ook nog naar hier. Er komen restaurants bij, het is een duurzame en groene buurt, én er komen ook sociale woningen. Alle lagen van de bevolking zullen hier aanwezig zijn. En wij trekken ook heel veel soorten mensen aan. Ik vind het heel knap dat de projectontwikkelaar zijn verantwoordelijkheid genomen heeft. Ze hadden hier ook nog een appartementsgebouw van 5 verdiepingen kunnen zetten, maar ze hebben voor ons gekozen, voor kunst." 

werk van Adrian Ghenie
Tim Van Laere Gallery, Antwerp

KUNST KUNST KUNST met werk van Adrian Ghenie, Jonathan Meese en Rinus Van de Velde loopt tot en met 18 mei 2019. Van 16-22 uur is er vandaag de feestelijke opening van het nieuwe gebouw in de Jos Smolderenstraat 50. Om 18 uur treedt Admiral Freebee op.

Meest gelezen