Opgelijst: 85 jaar zonder de Rechtvaardige Rechters

Het is vandaag 85 jaar geleden dat het paneel van de Rechtvaardige Rechters uit de Sint-Baafskathedraal in Gent gestolen werd. Tot op heden werd het kunstwerk nog steeds niet teruggevonden, maar de folklore rond de diefstal blijft nog steeds bestaan.

In 1432 schilderden de gebroeders Van Eyck "De aanbidding van het Lam Gods". Dat schilderij maakten ze in opdracht van Joos Vijd, hij was schepen van Gent en kerkmeester van de Sint-Baafskathedraal. Het schilderij kreeg een plaatsje in de Vijd-kapel in de Sint-Baafskathedraal waar iedereen het kon bewonderen. 

De stoutmoedige dief

In de nacht van 10 op 11 april 1934 werd het paneel van de Rechtvaardige Rechters én het paneel van Johannes De Doper uit de kapel geroofd. De dief vroeg geld als onderpand voor de twee panelen en bezorgde het paneel van Johannes De Doper terug. Maar het befaamde paneel van de Rechtvaardige Rechters werd nooit terugbezorgd. Jaren later biechtte Arsène Goedertier, een man uit Wetteren, op zijn sterfbed de misdaad op. Maar het geheim van de vindplaats van het originele paneel nam hij mee in zijn graf.

De zoektocht naar het gestolen paneel

Ondanks vele theorieën en zoektochten blijft het paneel zoek. En theorieën zijn er bij de vleet. Een van de eerste theorieën, uit 1984, stelt dat het paneel in het standbeeld op het gemeenteplein van Melle zit. Een andere piste leidt dan weer tot Hongarije. Duitse officieren zouden het paneel uit het graf van Arsène geroofd hebben en het naar Hongarije gebracht hebben. Anderen denken dan weer dat het schilderij in Wetteren ligt bij iemand die het al lang gevonden heeft. Zelfs bekende schrijver Marc De Bel meent te weten waar het paneel verborgen ligt. In zijn boek beschrijft hij dat het paneel op de Kalandeberg in Gent zou liggen. 

Een onopgelost mysterie

Ook vandaag wordt er nog steeds gretig gezocht naar de Rechtvaardige Rechters. Vorige maand opende een Gentse stadsgids een nieuwe piste, hij gelooft dat het paneel in een waterput in de buurt van de kathedraal ligt. In enkele afpersingsbrieven van Arsène zou via cryptische omschrijvingen staan dat de vindplaats op 152 stappen van de kathedraal ligt, in de waterput. De politie en het gerecht beschouwen de recente theorieën van amateurspeurders meer en meer als vergezocht en ongeloofwaardig. Ook deze laatste piste past volgens hen in dat rijtje. Toch neemt het gerecht elke tip ernstig en wordt de zoektocht naar het vermiste paneel verdergezet.

Meest gelezen