Video player inladen...

Premier Michel blijft zich verzetten tegen lijst grondwetswijzigingen: "Communautaire chaos vermijden"

Premier Charles Michel (MR) blijft zich hevig verzetten tegen de lijst van grondwetsartikels die de Kamer wil openzetten voor wijzigingen. "Ik kan me niet vinden in de lijst van vorige week. Er is nog debat nodig om te bepalen welke artikels risico inhouden." Dat heeft de eerste minister gezegd in “De ochtend” op Radio 1.

In normale omstandigheden trekt de regering aan het einde van een regeerperiode naar de Kamer en de Senaat met een lijst van grondwetsartikels die na de verkiezingen gewijzigd kunnen worden. Normaal wordt die lijst ook goedgekeurd. Maar de situatie nu is ongewoon, met een regering-Michel die ontslagnemend is en niet over een meerderheid in het parlement beschikt.

In deze uitzonderlijke omstandigheden heeft de Kamer vorige week een eigen lijst goedgekeurd. Premier Michel liet toen al weten dat hij die lijst niet noodzakelijk zou overnemen. Zowel de regering als de Senaat moeten zich nog uitspreken.

Communautaire chaos

In “De ochtend” op Radio 1 herhaalde de premier vanochtend zijn scepsis tegenover de lijst van de Kamer. "Ik kan me niet vinden in de lijst van vorige week, er is nog debat nodig om te bepalen welke artikels risico inhouden”, zei de premier. 

"Ik ben en blijf tegen elke vorm van communautaire chaos", zei de eerste minister ferm.  Hij voegde eraan toe dat "de grondwet een doosje is" waarin "een potentiële communautaire chaos zit als we niet aandachtig zijn bij de identificatie van de artikels die de volgende legislatuur gewijzigd zullen mogen worden."

“Ik wil er volgende legislatuur alles aan doen om communautaire chaos te vermijden. Dat is immers een zekerheid voor meer verarming en meer verdeeldheid", stelde de ontslagnemende eerste minister.

Volgens de premier klopt het niet dat bij het begin van deze legislatuur is afgesproken dat alle artikels voor herziening vatbaar zouden worden verklaard. "We hebben enkel akte genomen van de verschillende posities, wetende dat we in functie van de omstandigheden op het einde van de legislatuur daarover het debat zouden moeten voeren."

Michel heeft de N-VA naar eigen zeggen vier jaar lang geforceerd om haar communautaire programma in de koelkast te houden. "Daar ben ik trots op", zei hij vanochtend nog.

Bekijk het volledige gesprek met premier Charles Michel in "De ochtend":

Video player inladen...

Meest gelezen