Bilzen heeft eigen buurtpreventieapp

Bilzen is de eerste Vlaamse stad met een buurtpreventieapp. "Buurtpreventie24" is een antwoord op bestaande WhatsApp-groepen en werkt een aantal pijnpunten weg. “Er was vooral een probleem rond de privacy van de gebruikers,” zegt burgemeester Bruno Steegen van Bilzen (Open VLD).

De stad Bilzen heeft een eigen buurtpreventieapp. De app "Buurtpreventie24" gaat een stap verder dan de bestaande WhatsApp-groepen. “De privacy van de gebruikers van die WhatsApp-groepen is niet beschermd,” zegt Steegen. Gebruikers die daar melding doen zijn zichtbaar met naam of gsm-nummer. “Over enkele maanden zijn WhatsApp-groepen ook beperkt tot 21 personen. Een volledig netwerk uitbouwen per deelgemeenten is dus moeilijk.”

Laagdrempelig

Iemand die een melding doet op de app "Buurtpreventie24" is enkel zichtbaar met zijn of haar initialen. “Gebruikers kunnen enkel nog berichten versturen die gerelateerd zijn aan een verdachte situatie of een verdacht persoon,” zegt Steegen. “De drempel ligt ook een stuk lager. Berichten en foto’s verdwijnen na 24 uur automatisch. Bovendien kunnen gebruikers pushberichten ontvangen bij grote gebeurtenissen.”

Al meer dan 700 gebruikers

Het initiatief voor de nieuwe app komt van een Bilzerse onderneming en de bedoeling is dat alle inwoners van Bilzen kunnen meewerken aan de buurtpreventie. “Zonder reclame te maken zijn er nu al meer dan 700 gebruikers.” De app is gratis beschikbaar voor alle Bilzenaren. “De meldingen worden opgedeeld in verschillende deelgebieden. Het is één verhaal dat gecoördineerd wordt door de stad Bilzen in nauwe samenwerking met de politie.”

Bilzen inspireert ook andere gemeenten met dit initiatief. Hoeselt en Riemst, waarmee Bilzen in politiezone zit, toonden al interesse om mee te stappen in het project.

Meest gelezen