Internationaal congres: "Schaf de gevangenis zoals we ze vandaag kennen af!"

"Alle gevangenissen moeten vervangen worden door kleinschalige huizen met verschillende beveiligingsniveaus die goed geïntegreerd zijn in de samenleving." Het is de eindconclusie van Rescaled, een groot internationaal congres rond kleinschalige detentie dat vandaag zijn conclusies voorlegt aan Europese beleidsmakers.

Het was een emotionele Matthias Schoenaerts die in een bomvolle aula van de VUB het congres opende. "Een goede vriend van mij zat 17 jaar lang in de gevangenis. Hij had niets of niemand. Brieven schrijven naar mij was het enige wat hem in leven hield. Niemand zorgde voor hem. Waarom niet? Waarom werd hij daar gewoon gedropt en opgesloten, zonder meer? Mensen kunnen veranderen, daar ben ik 100 procent zeker van. Maar dan moeten we ze als samenleving ook willen helpen en genezen en niet gewoon opsluiten." 

"Een noodzakelijke en onvermijdelijke stap"

Hoe dat dan concreet moet gebeuren, daar hebben de initiatiefnemers van het congres zeer duidelijke ideeën over. "De gevangenissen zoals we ze vandaag kennen, moeten gewoon worden afgeschaft", aldus Hans Claus, al 33 jaar gevangenisdirecteur, bezieler van vzw De Huizen en initiatiefnemer van het congres. "Dat is een noodzakelijke en onvermijdelijke stap. Onze kleinkinderen zullen nooit begrijpen hoe we het vandaag en in het verleden hebben aangepakt." 

Onze kleinkinderen zullen nooit begrijpen hoe we het vandaag en in het verleden hebben aangepakt.

Hans Claus, gevangenisdirecteur Oudenaarde

En dan? Vzw De Huizen pleit al zes jaar voor detentiehuizen: kleinschalige huizen waar er gedifferentieerd kan worden op vlak van beveiliging en die goed geïntegreerd zijn in de samenleving.

Op het congres werden deze voorstellen afgetoetst door onderzoekers, architecten, sociaal werkers, criminologen en mensen uit het gevangenis­wezen van over de hele wereld. "In West-Europa blijven we alle gedetineerden samen opsluiten in mastodonten van gevangenissen, ver weg van de maatschappij. Terwijl alle onderzoeken aantonen dat dit nefast is voor de re-integratie. Het is dringend tijd voor een andere aanpak, want de gevangenissen van vandaag maken van kleine boefjes  grote criminelen."

De congresleden stellen hun aanbevelingen straks voor aan nationale en Europese beleidsmakers, onder wie justitieminister Koen Geens (CD&V).  

Meest gelezen