Zeewier kan ontwikkeling alzheimer mogelijk afremmen

De UHasselt is een stof op het spoor die de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer zou kunnen afremmen. Het gaat om de stof saringosterol, die voorkomt in een zeewier uit de Oost-Chinese Zee.

Onderzoek op alzheimer-muizen heeft aangetoond dat het eten van een zeewier met de stof saringosterol de afzetting van amyloïde eiwitten in de hersenen tot 80 procent vermindert. Dat eiwit wordt gezien als de oorzaak van het langzaam maar zeker aantasten van de hersenen bij alzheimer. Omdat de testen zeer succesvol waren bij muizen, wil de Universiteit Hasselt de werkzame stof in het zeewier nu ook uittesten op mensen.

Oosterse geneeskunde

De onderzoekers zijn terechtgekomen bij het zeewier door de oosterse geneeskunde te bestuderen. “We wilden onderzoek doen naar Chinese en Aziatische planten omdat er in de traditionele oosterse geneeskunde vaak verwezen wordt naar planten die een gunstig effect zouden kunnen hebben op geheugen en de vorming van dementie”, zegt professor Tim Vanmierlo van de UHasselt.

Verder onderzoek

Alzheimer is een oprukkende ziekte: iedere drie seconde krijgt iemand ter wereld de diagnose van alzheimer. Dat maakt een totaal van 50 miljoen mensen over de hele wereld die aan de ziekte lijden. De onderzoekers hopen dat deze studie voor verder onderzoek naar een middel tegen alzheimer zorgt. En dat verdere onderzoek is zeker nodig, want momenteel zouden mensen acht kilo van het zeewier per dag moeten eten om dezelfde hoeveelheid saringosterol binnen te krijgen als muizen. “Maar hiervoor zijn zeker oplossingen mogelijk. We zijn erg benieuwd naar wat de toekomst rond deze studie zal brengen", besluiten de onderzoekers.