Video player inladen...

Amerikaanse fotograaf John Moore wint World Press Photo Award met foto van huilend meisje aan de grens met Mexico

De Amerikaanse fotograaf John Moore heeft uit handen van de Nederlandse prins Constantijn de prijs voor beste persfoto van het jaar gekregen. Moore werd in Amsterdam gelauwerd met de prestigieuze World Press Photo of the Year Award voor zijn foto van een huilend Hondurees meisje aan de grens tussen Mexico en de VS. De zes genomineerde foto's voor de award waren weer erg triest: ellende, verdriet en brandhaarden in beeld gevangen.

De World Press Photo is een jaarlijkse fotoprijs. De winnaar ontvangt een bedrag van 10.000 euro en mag zijn of haar foto de "meest prestigieuze nieuwsfoto van het jaar" noemen. De onderscheiding ging dit jaar naar de Amerikaanse fotograaf John Moore voor zijn pakkende foto van een huilend Hondurees meisje aan de Mexicaans-Amerikaanse grens.

Huilend meisje op de grens

Immigrantenfamilies vanuit Mexico werden vorig jaar volop aan de grens door Amerikaanse autoriteiten tegengehouden. De regering van Trump had een "zero tolerance-beleid" aan de grens aangekondigd, waardoor immigranten die betrapt werden op het betreden van de VS strafrechtelijk konden worden vervolgd. Als gevolg hiervan werden veel aangehouden ouders gescheiden van hun kinderen.

Fotograaf John Moore legde de Hondurese peuter Yanela Sanchez vast, ze huilt als zij en haar moeder, Sandra Sanchez in juni door Amerikaanse grensfunctionarissen in Texas in hechtenis worden genomen.

Fotograaf: John Moore

Bekijk het overzicht van de andere genomineerde persfoto's voor de World Press Photo of the Year Award hieronder.

Gasaanval

In februari vorig jaar werden de inwoners van een buitenwijk van Damascus tijdens het laatste offensief in Oost-Ghouta opgeschrikt door raketaanvallen, luchtbombardementen en een gasaanval.

Artsen Zonder Grenzen (AZG) meldden dat tussen februari en maart vorig jaar bijna duizend mensen werden gedood. Ook werden ziekenhuizen massaal vernietigd. De Syrische fotograaf Mohammed Badra legde dit droevige beeld vast: een man en een kind die na de gasaanval op Al-Shifunieh in Syrië worden behandeld. 

Fotograaf: Mohammed Badra

Camouflagetraining

"The Brave Ones" is een anti-stroperseenheid in Zimbabwe die vecht voor de lokale gemeenschappen en het milieu. De lokale tak van deze groep, "Akashinga", bestaat uit vrouwen uit kansarme milieus, die burgers mondiger maken, banen aanbieden en de lokale bevolking helpen om te profiteren van het behoud van dieren in het wild. 

Correspondent Brent Stirton legde een lid van de vrouwelijke eenheid op beeld vast. De gefotografeerde vrouw neemt deel aan camouflagetrainingen in het Phundundu-dierenpark in Zimbabwe. 

Fotograaf: Brent Stirton

Zwanger

Sinds de ondertekening van een vredesovereenkomst tussen de Colombiaanse regering en de FARC-rebellenbeweging in 2016, is er een babyboom geweest onder voormalige vrouwelijke guerrillastrijders. Zwangerschap werd als onverenigbaar met het guerrillaleven beschouwd. Vrouwen waren verplicht oorlog te voeren tegen kinderen, baby's met familie achter te laten of gedwongen abortus te ondergaan.

De Frans-Spaanse fotografe Catalina Martin-Chico wist een vrouw op te sporen die voor de zesde keer zwanger raakte, nadat vijf andere zwangerschappen tijdens haar FARC-jaren, tegen haar wil in, werden beëindigd.

Fotograaf: Catalina Martin-Chico

Verdwijning van Khashoggi

Journalist Jamal Khashoggi was een groot criticus van het Saoedische regime en raakte in oktober vorig jaar, na een bezoek aan het consulaat, vermist. Het Saoedische regime zei later dat Khashoggi, na een woordenwisseling, per ongeluk was gedood.

De Turkse autoriteiten en de Amerikaanse inlichtingendienst CIA beweerden dat de moord door Saudische autoriteiten was gepland. Fotograaf Chris McGrath legde vorig jaar een man vast die de pers tegen probeerde te houden, terwijl Saoedische onderzoekers aankomen bij het consulaat in Istanboel in Turkije. Op de achtergrond is de pers te zien, symbolisch voor het toen groeiend internationaal verzet tegen de verdwijning van Khashoggi. 

Fotograaf: Chris McGrath

Raket- en granaatwerpers

Een humanitaire crisis is in Tsjaad aan de gang, veroorzaakt door een combinatie van politieke conflicten en milieufactoren. Bij Lake Tsjaad, vroeger was dat een van de grootste meren van heel Afrika, treedt verwoestijning op. Door de langdurige droogte en ontbossing is het meer de afgelopen zestig jaar met 90 procent afgenomen.

Watertekorten leiden tot conflicten tussen boeren en veehouders en jihadistische groepen zoals "Boko Haram" profiteren er van de honger en ontberingen. Jongens in lokale dorpen worden gerekruteerd om mee te vechten. De Italiaanse fotograaf Marco Gualazzini legde deze weesjongen vast. Hij loopt hier in Tsjaad langs een muur met tekeningen met raket- en granaatwerpers.

Fotograaf: Marco Gualazzini

Meest gelezen