foto wikipedia

Brussel-Noord blijft drukste Belgische spoorwegstation

Net zoals in 2017 was het Brusselse Noordstation vorig jaar het drukste van het land. Op een weekdag stappen daar 62.344 reizigers op een trein. In Brussel-Centraal zijn dat er 60.899 en in het Zuidstation ruim 58.000. Uiteraard danken de Brusselse stations hun populariteit aan het grote aantal pendelaars. En het Noordstation wint omdat er daar in de buurt altijd maar meer kantoorgebouwen komen. Overigens, in zowat alle stations stijgt het aantal opstappers. Dat blijkt allemaal uit tellingen op een willekeurige weekdag in oktober. 

Het meest bezochte station buiten Brussel is niet Antwerpen maar Gent-Sint-Pieters, met meer dan 56.000 opstappende reizigers. Dat zijn er maar liefst 20.000 meer dan in Antwerpen-Centraal. Een verklaring voor dat grote verschil: Gent is in veel grotere mate een overstapstation, Antwerpen-Centraal speelt meer een rol als begin- of eindbestemming. (lees aub verder onder de foto's)

foto wikipedia

Vooral Vlaamse stations in de top 10

Leuven staat op 6 met net geen 34.000 opstappende reizigers, veel studenten uiteraard. Op stek 7 vinden we het eerste Waalse station, en dat is niet Luik, maar Namen, met bijna 22.000 treinfanaten. Namen springt over Ottignies, dat op een goeie 20.000 blijft steken. Ook Ottignies is een typisch overstapstation. Dat was het ook al tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen vanuit een hotel vlakbij de Duitse treinbewegingen door verzet en spionage in het oog werden gehouden. 

Het oude intussen gesloopte station van Ottignies, foto railstation.be

Luik-Guillemins staat verrassend misschien maar op 10. Het bouwsel van Santiago Calatrava is ook een terminus- en startstation, vandaar. Verder nog in de top 10 vinden we Mechelen op 9 met nagenoeg 20.000 op- en overstappers. 

De luchthaven met stip op 15

foto eurostation.be

Het station onder de luchthaven van Zaventem is de sterkste klimmer. In 3 jaar tijd verdubbelde Brussel-Airport het aantal opstappende reizigers tot 9000. Daarmee staat het luchthavenstation op 15, maar als het zo verder groeit, wenkt de top 10. 

Nog enkele getallen: Aalst 6741, Antwerpen-Berchem 15.000, Brugge 16.789, Charleroi-Zuid 11.778, Kortrijk 8.914, Vilvoorde 5.848 en Roeselare 2.720. In het Ukkelse derby haalt Kalevoet het van Stalle met 952-299.  

foto hln.be

Eenzame stationnetjes

Het minst populaire Vlaamse station is Aalst-Kerrebroek met 26 opstappende spoorwegliefhebbers. Maar daaronder bengelen nog 8 Waalse stopplaatsen. Als u in alle rust in een wagon wil stijgen, ga dan naar Ham-sur-Sambre, daar bent u een van de 8 reizigers per dag. 

Ook fijn voor mensen die de stilte zoeken: Hourpes, 10 reizigers en Verviers-Palais 11. In dat laatste station wordt het in het weekend al een stuk drukker met meer dan 20 opstappers. In Ham-sur-Sambre en Hourpes daagt op zater- en zondag niemand op. Treinen ook niet. 

In het weekend zijn de verschillen kleiner. Dan worden in de drie Brusselse stations, Gent-Sint-Pieters en Antwerpen-Centraal 20.000 tot 25.000 instappende reizigers geteld per dag. De trein zei toet en het station reed weg.  

Wist u trouwens dat Demis Roussos ooit betrapt werd als spoorloper in Brussel-Zuid? Ha neen, bekijk dit dan maar eens!  Maar onthou uiteraard dat spoorlopen verboden is wegens levensgevaarlijk en bijzonder hinderlijk voor duizenden reizigers.      

Meest gelezen