Video player inladen...

Nieuwe machthebbers in Soedan zullen afgezette dictator Bashir niet uitleveren aan Internationaal Strafhof

De militaire raad in Soedan is niet van plan om de afgezette dictator Omar al-Bashir uit te leveren aan het Internationaal Strafhof in Den Haag. De nieuwe machthebbers zouden hem eventueel willen berechten in eigen land. In een poging om de betogers te sussen, beloofden ze ook dat er snel een burgerlijke regering komt.

Bashir werd gisteren afgezet door het leger, nadat hij het land 30 jaar met ijzeren hand heeft bestuurd. Een militaire raad heeft nu de macht in handen en wil het land 2 jaar leiden alvorens verkiezingen te organiseren.

Tegen Bashir loopt een internationaal aanhoudingsbevel van het Internationaal Strafhof in Den Haag. Hij wordt gezocht wegens schendingen van de mensheid, oorlogsmisdaden en genocide. De internationale gemeenschap houdt hem verantwoordelijk voor de dood van zo'n 300.000 mensen in de opstandige provincie Darfoer, tussen 2003 en 2008.

Maar de nieuwe machthebbers zijn niet van plan Bashir uit te leveren aan welk land of welke instantie dan ook. Dat maakte het hoofd van de militaire raad bekend. "We zullen hem niet overleveren, maar we zullen hem misschien wel berechten." Of Bashir effectief voor een Soedanese rechtbank zal verschijnen, is echter nog niet duidelijk.

Duizenden betogers trotseren uitgaansverbod

Intussen blijft het protest in Soedan voortduren. Duizenden betogers hebben de nacht op straat doorgebracht in de hoofdstad Khartoem. Ze negeerden de avondklok die het nieuwe bewind had ingesteld. De betogers beschouwen de nieuwe machthebbers als een deel van het oude regime en eisen echte verandering.

De militaire raad, die de macht van Bashir heeft overgenomen, heeft gisteren meteen een staat-van-beleg afgekondigd en de avondklok ingesteld. De militaire raad wil 2 jaar besturen en dan verkiezingen organiseren.

Maar de betogers die eerst het ontslag van Bashir eisten, blijven op straat komen. Ze eisen vrede, rechtvaardigheid en vrijheid. Ze vinden 2 jaar te lang als overgangsperiode en beschouwen de nieuwe raad als een deel van het oude regime.

In een poging om de betogers te sussen, heeft het nieuwe bewind vandaag beloofd dat er snel een burgerlijke regering zal worden aangesteld. De militaire raad belooft zich ook niet te zullen moeien met die burgerlijke regering. Al zouden het ministerie van Defensie en dat van Binnenlandse Zaken wel in de handen van de militairen blijven.

De VN en de Afrikaanse Unie hebben beide kampen opgeroepen tot kalmte. Er is een reëel gevaar dat de situatie escaleert. 

AFP or licensors

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Video player inladen...

Meest gelezen