Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Europese Unie evacueert medewerkers uit Libische hoofdstad Tripoli na intense gevechten

Vandaag worden alle twintig medewerkers van de Europese missie EUBAM Libië geëvacueerd uit de Libische hoofdstad Tripoli. De voorbije dagen wordt daar opnieuw intens gevochten tussen de door de EU en de VN erkende regering en de strijdmacht van generaal Khalifa Haftar.

Het gaat om een twintigtal mensen van de EU die de Libische regering in Tripoli bijstaan in de strijd tegen mensensmokkel en migratie. Die mensen worden tijdelijk teruggetrokken naar het buurland Tunesië.

Die European Union Border Assistance Mission in Libië (EUBAM Libië) werd in 2013 opgericht. Het jaar erop moesten die medewerkers al een eerste keer geëvacueerd worden wegens gevechten tussen rivaliserende milities in Tripoli. Na een staakt-het-vuren in 2015 keerden de EUBAM Libië terug.

De beslissing tot de nieuwe evacuatie is bekendgemaakt door Federica Mogherini, de topdiplomate van de EU. Ze noemt zich erg verontrust door de opflakkering van de gevechten in en rond Tripoli en poogt de twee strijdende partijen aan te zetten tot een bestand. Mogherini heeft vandaag gesproken met Fayez al-Sarraj, de voorzitter van de internationaal erkende regering in Tripoli, alsook met zijn belager, de Oost-Libische generaal Khalifa Haftar.

Die laatste controleert het grootste deel van Libië en zijn troepen staan voor de poorten van Tripoli. Bij de gevechten van de voorbije dagen zijn al zeker 56 doden en 266 gewonden gevallen. Duizenden mensen in de zuidelijke en westelijke wijken van Tripoli hebben hun huizen moeten verlaten.

Italië en Frankrijk raken slaags over Libië

Intussen leidt de crisis in Libië tot spanningen tussen de Europese lidstaten Italië en Frankrijk. Parijs -dat goede banden heeft met de Libische generaal Haftar- blokkeert een Europese veroordeling van de opmars van zijn troepen tegen Tripoli.

Dat leidde tot een woedende reactie van de Italiaanse vicepremier en leider van de extreemrechtse partij Lega, Matteo Salvini. "Het zou een ernstige kwestie zijn als Frankrijk om economische en commerciële redenen een EU-initiatief om vrede te brengen in Libië, blokkeert", aldus Salvini.

Italië is de vroegere kolonisator van Libië en heeft daar grote oliebelangen. Het belangrijkste voor de huidige rechtse regering in Rome is wellicht dat de Libische overheid in Tripoli meewerkt om vluchtelingen te weerhouden om de Middellandse Zee over te steken. Volgens sommige bronnen zitten er 650.000 illegale migranten in Libië.

Frankrijk -dat in 2011 de leiding nam bij het omverwerpen van dictator Moe'ammar al-Khaddafi- wil ook de belangen in de Libische oliesector uitbouwen evenals in de ontginning van uranium in de grens nabij Tsjaad, maar is vooral geïnteresseerd in de bestrijding van moslimterrorisme in Noord-Afrika. Parijs voert een belangrijke antiterreurcampagne in voormalige kolonies in de Sahelregio zoals Mali, Burkina Faso, Niger en Tsjaad. De Libische generaal Haftar die islamterroristen in Libië de kop heeft ingedrukt, is daarbij een belangrijke bondgenoot.

Meest gelezen