AP2012

Ex-paus Benedictus: "Seksuele revolutie oorzaak van misbruikschandaal in de Kerk"

De voormalige Duitse paus Benedictus heeft in een essay van 18 pagina's in het Duitse Klerusblatt de link gelegd tussen de seksuele revolutie van de jaren 60 en het kindermisbruikschandaal in de Rooms-Katholieke Kerk. De 91-jarige Benedictus gaat daarmee voorbij aan het feit dat talloze schandalen van kindermisbruik in de Kerk dateren van voor de jaren 60.

De voormalige paus Benedictus heeft een controversieel essay gepubliceerd in het Duitse maandblad voor de geestelijkheid Klerusblatt. Volgens Benedictus heeft de seksuele revolutie van de jaren 60 geleid tot het kindermisbruik in de Rooms-Katholieke Kerk.

Volgens Benedictus leidde de seksuele revolutie tot een algemene morele achteruitgang, tot het ontstaan van homoseksuele klieken in de Kerk en tot het idee dat kindermisbruik en porno acceptabel waren.

"De revolutie van 1968 vocht voor volledige seksuele vrijheid, waarbij men niet langer normen accepteerde. Kindermisbruik werd toen ook als toelaatbaar en geschikt gediagnosticeerd", schrijft Benedictus.

De tekst wordt resoluut veroordeeld door verschillende theologen en slachtoffers van seksueel misbruik in de Kerk. Volgens de Amerikaanse theoloog Brian Flanagan is de link die Benedictus maakt met de jaren 60 een "valse en beschamende verklaring".

Meest gelezen