Video player inladen...

Hoe de druk op de middenklasse verlichten? Blauwe en rode recepten blijven verschillen van elkaar

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten pleit voor een nieuwe lastenverlaging zodat mensen die het goed doen iets meer overhouden. Haar SP.A-collega John Crombez pleit er dan weer voor om niet nog meer te besparen op gezondheidzorg en pensioenen. Beiden debatteerden in "Terzake" over mogelijke recepten om de financiële druk op de middenklasse te verlichten. 

Uit een OESO-studie blijkt dat de middenklasse zowat 75 procent van onze belastingen ophoest. Vooral bij de lagere middenklasse valt dat steeds zwaarder. "Die lagere middenklasse heeft het te moeilijk gekregen", zegt John Crombez. Volgens hem komen te veel facturen vandaag bij die lagere middenklasse terecht, terwijl er minder voordelen zijn.

Het allerbelangrijkste de komende jaren is dat we meer mensen aan het werk krijgen en een grotere middenklasse creëren

Open VLD-voorzitter Gwendolyn Rutten

Gwendolyn Rutten is het daar grosso modo mee eens en stelt een liberaal recept voor. Volgens haar moeten we twee dingen doen. "Opnieuw een lastenverlaging - wij stellen voor 1.000 euro per jaar extra netto - en ook ervoor zorgen dat mensen die het goed doen en erop vooruitgaan daar iets aan overhouden." Volgens haar houden mensen soms te weinig over aan een promotie omdat het meeste daarvan naar de staat afvloeit.

Rutten is het eens met Crombez dat rijke mensen meer moeten bijdragen en dat "de achterpoortjes dicht moeten". "Er zijn natuurlijk dingen die beter kunnen, en daar moeten we aan werken. Het allerbelangrijkste de komende jaren is dat we meer mensen aan het werk krijgen en dat we dus een grotere middenklasse creëren. Dat doe je door de lasten te verlagen, door ervoor te zorgen dat mensen extra netto overhouden en door ervoor te zorgen dat je voor de belastingen die je betaalt ook iets terugkrijgt."

We moeten een aantal uitgaven in vraag stellen, maar niet bij de sociale bescherming, niet ten koste van die lage middenklasse

SP.A-voorzitter John Crombez

Maar hoe doe je dat met een overheid die volgens de liberalen nog moet afslanken? "De vraag is niet hoeveel geld gaat er naar die overheid, maar wat krijgen we ervoor terug en werkt het efficiënt." Volgens Rutten kan het nog heel wat beter met die efficiëntie.

John Crombez klaagt de neoliberale aanpak van de regering aan. Een efficiënte overheid is een must, zegt ook hij, maar er worden volgens hem verkeerde keuzes gemaakt. "We moeten een aantal uitgaven in vraag stellen, maar niet op het vlak van de sociale bescherming, niet ten koste van die lage middenklasse." Precies daar lopen de kosten voor gezondheidszorg of onderwijs volgens hem op. Crombez pleit voor een sterke overheid die ten dienste van de burger staat. Op die posten heeft men te vaak geschrapt, vindt hij.

Bekijk hieronder het volledige debat in "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen