Trend: Konijnen worden massaal gedumpt tijdens paasvakantie

Tijdens de paasvakantie worden er meer konijnen gedumpt, dat merken ze bij de dierenopvangcentra. Lise Bartholomees uit Overijse vangt met de vzw Jodipro konijnen op en is nog op zoek naar gastgezinnen.

Veel mensen die op reis vertrekken, zoeken vaak nog op het laatste moment een oplossing voor hun konijnen. In het beste geval nemen ze contact op met het dierenasiel, maar daar is niet altijd meteen plaats. Daardoor worden de tamme konijnen vaak gedumpt in bossen en parken. Of ze worden gratis op het internet aangeboden, waar ze soms eindigen als voer voor reptielen. 

Wettelijk kader 

"Het is een trend die we de laatste jaren zien toenemen", zegt Lise Bartholomees. "Er is heel weinig wettelijk kader rond. Konijnen zijn vrij in verkoop en diegene die ze verkopen hebben geen idee wat het dier effectief nodig heeft. Dat geeft natuurlijk na verloop van tijd problemen. Het is een klein beestje dat niet veel lawaai maakt, mensen denken dat het niet veel verzorging of plaats nodig heeft, maar het tegendeel is waar."   

Opvanggezinnen gezocht

De vzw Jodipro is gespecialiseerd in de opvang van knaagdieren. "Wat wij doen, is de konijnen opvangen, ze verzorgen en ze proberen te plaatsen", zegt Lise Bartholomees. "We zijn ook nog op zoek naar tijdelijke opvanggezinnen die de konijnen kunnen geven wat ze nodig hebben, tot ze geadopteerd worden. Ook adoptiegezinnen zijn welkom."

Een konijn heeft nood aan een soortgenootje, een ruim hok, hooi en een paar soorten groenten per dag.  Info vindt u op de website van Jodipro

Meest gelezen