Belga

Opnieuw kind met 3 biologische ouders geboren

Opnieuw is een kind van 3 biologische ouders geboren, ditmaal in Griekenland. De babyjongen is geboren na een experiment waarbij het zaad van de vader en de eicellen van twee verschillende vrouwen bij elkaar zijn gebracht. Maar volgens fertiliteitsexperte Petra De Sutter is dit geen primeur. "In Oekraïne hebben meerdere ouders op deze manier al kinderen ter wereld gebracht. Maar buitengewoon is het zeker."

Zowel de jongen als de moeder verkeren in goede gezondheid. De Griekse moeder is de eerste vrouw in het land waarbij de proef met de nieuwe methode aanslaat. In totaal doen er 25 vrouwen mee aan deze methode.

Geen ziekten

Het experiment is gebaseerd op ivf-behandelingen. Bij een nieuwe vorm, onder de naam MST, kan met behulp van deze techniek een deel van het DNA van de eicel van een vrouw die genetisch een stofwisselingsziekte overdraagt, door DNA van de gezonde eicel van een tweede vrouw worden vervangen.

Het voordeel hiervan? Dat er een gezond kind ter wereld kan worden gebracht, zonder erfelijke genetische ziekten. Er wordt al langer in meerdere landen geëxperimenteerd met de geboorten van "maakbare baby’s", waarbij de kwaliteit van leven van de baby kan worden beïnvloed.

Niet wekelijks

Het blijft uniek, want dit gebeurt niet wekelijks

Petra De Sutter, fertiliteitsexperte

Deze methode is ontwikkeld om gezinnen, waarbij de moeder een erfelijke ziekte op de baby kan overbrengen, te helpen met het baren van gezonde kinderen.

In Oekraïne is een methode om met behulp van drie ouders gezonde kinderen te baren enkele jaren geleden al gebruikt, zegt fertiliteitsexperte Petra De Sutter. "Ook daar werd een beroep op de gezonde chromosomen van een ander gedaan. Maar het blijft uniek, want dit gebeurt natuurlijk niet wekelijks."

"Niet direct een routinetechniek"

Critici zeggen dat deze methode ethische grenzen overschrijdt. Gelovigen stellen dat ze ingaat tegen de manier waarop God het leven bedoeld zou hebben. De mens mag volgens hen het proces voor de geboorte niet beïnvloeden.  

Ik ben bezorgd omdat er geen bewezen noodzaak is

Onderzoeker aan de Universiteit van Oxford

Een onderzoeker aan de Universiteit van Oxford zegt tegen de Britse omroep BBC dat de risico’s van de techniek nog niet volledig bekend zijn. "En dat baart mij zorgen. Ik ben bezorgd omdat er geen bewezen noodzaak is voor de patiënt om haar genetische materiaal uit haar eicellen te laten verwijderen en over te brengen naar de eicellen van een donor."

In ons land is de techniek onder artsen nog niet in gebruik. Volgens De Sutter moeten er, net als de Engelse onderzoeker dat vindt, nog goede studies gedaan worden naar deze "bijzonder experimentele techniek". "We moeten dit niet direct als een routinetechniek introduceren. We moeten eerst controleren op de werking en de veiligheid op de lange termijn van deze techniek. Er is dus nog werk aan de winkel."

Meest gelezen