Video player inladen...

Nieuw OESO-rapport: middenklasse in België betaalt leeuwendeel belastingen

De middenklasse in ons land levert het overgrote deel van de belastinginkomsten. Dat schrijft De Standaard en blijkt uit een nieuw rapport van de OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling. In totaal gaat het om meer dan drie vierde van onze belastingen.

De OESO, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, heeft gisteren het nieuwe rapport "Under Pressure: The Squeezed Middle Class" uitgebracht. Daaruit blijkt onder meer dat de huishoudens binnen de middenklasse moeite zouden hebben om hun levensstijl te behouden, aangezien ze de stijgende kosten van huisvesting en onderwijs niet kunnen bijhouden.

Zo zou het voor de jongere generaties moeilijker geworden zijn om de middenklasse te bereiken. Het gevolg? De middenklasse in de meeste OESO-landen is gekrompen. 

De algemene conclusie luidt dan ook dat regeringen meer moeten doen om de middenklasse te ondersteunen. Overheden zouden bijvoorbeeld de toegang tot bepaalde openbare diensten moeten verbeteren en het aanbod van betaalbare woningen stimuleren. 

En dan even inzoomen op ons land

Specifiek voor België blijkt dat onze middenklasse 76 procent van de belastinginkomsten levert. Dat komt onder andere omdat ons land een grote middenklasse heeft. Belangrijk is wel dat de cijfers dateren van 2015, toen het grootste deel van de taxshift nog niet uitgevoerd was. Door de taxshift is er een verschuiving van de lasten op arbeid, naar belastingen op consumptie of inkomen uit vermogen.

Bekijk hieronder de reportage van "Terzake":

Video player inladen...

Meest gelezen