Rectoren Belgische universiteiten aan de kop van de 14e klimaatmars

Het is donderdag vandaag, en dus is er opnieuw een klimaatmars door de straten van Brussel getrokken, de 14e week op rij al. Opvallend: deze keer lieten ook de rectoren van de universiteiten hun stem horen, zij liepen aan de kop van de stoet.

Ruim 1000 mensen vertrokken om halfelf vanmorgen aan het noordstation in Brussel voor alweer een klimaatmars. Veel minder dan bij de eerste edities, maar het protest blijft wel doorgaan.

Vooraan in de mars liepen vandaag onder meer de rector van de UGent, Rik Van de Walle, en die van de VUB, Caroline Pauwels. Ook de rector van de UCLouvain, Vincent Blondel, de rector van de Université Saint-Louis, Pirre Jadoul, en rector Naji Habra van de Université de Namur liepen met de jongeren mee. 

"De resultaten van wetenschappelijk onderzoek moeten in rekening gebracht worden in het debat," zegt Rik Van de Walle. "Ze moeten de politiek niet voeren, maar wel het beleid voeden. De jongeren hebben speciaal gevraagd om aanwezig te zijn om dat te staven en als rector ben ik hier om de wetenschap te vertegenwoordigen. Zeker deze week tijdens de vakantie is het belangrijk om hen te steunen en te benadrukken dat ze hun inspanningen moeten volhouden."

De Grootouders voor het Klimaat droegen deze week foto's van hun kleinkinderen bij zich om te benadrukken dat de toekomst van de jongeren op het spel staat en er politieke moed nodig is om die te verzekeren.

Bekijk hieronder de reportage uit Het journaal.

Videospeler inladen...

Meest gelezen